Na vele jaren amerikaniseert Amerika zichzelf

Thijmen Rinkel 20 jan 2021

Stel je voor, je bent een bewaker van een zeker regeringsgebouw in de Verenigde Staten. Het is 6 januari 2021, vrij winderig met een temperatuur van 42 graden Fahrenheit.

Het is net nieuwjaar geweest, je hoopt op een beter jaar en je huidige president heeft net een speech gehouden. Plotseling loopt een menigte stap voor stap naar je toe: je roept dat ze terug moeten gaan, maar dat doen ze niet. Integendeel, ze komen steeds verder, meter voor meter. Het zweet breekt je uit en je rent weg uit overlevingsinstinct, waardoor je je er niet van bewust bent dat dit voor de boze menigte het startsignaal is om het imposante Capitool binnen te rennen.

In de naam van vrijheid

Let’s hear it from the heart of America!* Men dacht er op 6 januari blijkbaar erg over na dat ze alles zouden kunnen doen in de naam van vrijheid. Als men vrij stereotiep over de (van nature) vrijheidsbeschermende Amerikanen nadenkt, denken de meesten over mensen met de Stars and Stripes op de voorgevel, een vrij plat (Alabama-achtig) accent en een pistool in de buurt. Ironisch genoeg waren de meesten bij het protest van deze klasse: QAnon, Proud Boys en andere patriotten. Voeg daar de wanhopige situatie van Trump aan toe en je hebt de ideale mix voor een vreselijk ondoordachte daad van impulsiviteit. Zeg wat je wilt, maar de bestorming was precies zo’n daad en was er ook absoluut niet op gericht om de vrijheid te bewaren.

Magazines and gasoline, ‘made in Taiwan’ western scenes…* Het laat maar weer eens zien hoe gepolariseerd de samenleving in de VS is. De tegenstellingen in Amerika zijn enorm, maar draaien vooral om het klassiekertje: rijk en arm. Maar ja, het is de VS, dus wie gaat daar nou tegenin? Merk wel dat niet elke Republikein een Trump-lover is en niet elke Democraat een socialist is. De meesten zijn doodnormale ordinaire burgers die elkaar gewoon accepteren. Het is dus ook een land van uitersten.

Onvoorbereid

Ook zijn er steeds meer mensen die vinden dat de VS een failed state is. Wat het in feite ook is. Je kan toch als land niet zo vreselijk onvoorbereid zijn en ook nog eens geen geweld gebruiken tegen de geweldsplegers? Dit geweld zou waarschijnlijk wel tegen een andere groep demonstranten gebruikt worden. Wie had gedacht dat in een land als de VS een kenmerkend gebouw als het Capitool binnengedrongen zou worden? Waarschijnlijk niemand. Zou er een burgeroorlog kunnen ontstaan? Best. Is een verdere escalatie te vermijden? Waarschijnlijk niet. Hotel? Trivago.

*Voor de muziekfanaten onder ons: de twee citaten zijn van het nummer For America van Red Box. Dit nummer is geschreven als protest op de amerikanisering van eind jaren 80.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.