Wat is er huiselijk aan geweld?

Margot Wekker, gemeenteraadslid voor Stem van Krimpen 3 dec 2020

Hui·se·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord): op het huis of het huishouden betrekking hebbend. Tot zover heeft Van Dale gelijk. Maar ik vind niks huiselijks aan geweld.

Zoekend naar synoniemen stuit ik op:

huiselijk:
familiaal, gezellig, intiem, knus, ongedwongen

Woorden die passen bij de naderende kersttijd. De tijd van lichtjes en gezellig samenzijn; van warmte en van huiselijke gezelligheid.

Geweld achter de voordeur = geweld tegen vrouwen

Huiselijk geweld heeft niks en alles te maken met huiselijk. Geweld achter de voordeur dekt de lading al iets meer en is vaak een privéprobleem. Privé tegen wil en dank. Want wie kent iemand die te maken heeft met geweld achter de voordeur?
Precies! Plegers en vooral slachtoffers doen hun uiterste best dit verborgen te houden; ze voelen zich schuldig of schamen zich.
Geweld achter de voordeur is 9 van de 10 keer geweld tegen een vrouw of meisje.
Bijna de helft, bijna 50 procent van alle vrouwen in Nederland ervaart in haar leven lichamelijk, seksueel en/of psychisch geweld.
9 van de 10 geweldplegers is een man.*
Geweld tegen vrouwen is geen privéprobleem of vrouwenprobleem, maar een maatschappelijk probleem. Ook in Krimpen aan den IJssel.

Maatschappelijk probleem raakt ons allemaal

Op politie.nl las ik: ‘Elke maand sterft er in Nederland een kind of volwassene aan de gevolgen van huiselijk geweld.’
In werkelijkheid wordt in Nederland elke 10 dagen een vrouw vermoord door een familielid, (ex-)vriend of (ex-)man.**
Ik moet dit even tot me laten doordringen. Elke 10 dagen vermoordt een man hier een vrouw. Hier, in ons zeer ontwikkelde Nederland, waar alles bespreekbaar zou zijn en mensenrechten hoog in het vaandel staan. Een vrouw vermoord. Tel hier straatintimidatie en (online) seksuele intimidatie bij op, en de kans om een fikse griep te krijgen is kleiner voor een vrouw, dan dat ze te maken krijgt met geweld.
Rijk/arm, religieus of niet, iedereen kan slachtoffer worden van huiselijk geweld. Feminicide, de meest extreme vorm van geweld tegen vrouwen is een groot probleem, een maatschappelijk probleem, een mensenrechtenprobleem. En iedereen: plegers, slachtoffers en omstanders maakt hier deel van uit.

De sleutel tot de oplossing ligt bij ons

Dat iedereen slachtoffer kan worden van geweld weten we wel. Dat plegers vaak zelf slachtoffer zijn geweest wordt veelal vergeten. En omstanders? Als ze al getuige zijn, weten zij dan wat te doen? Is het makkelijker om weg te kijken?
Iedereen maakt deel uit van de oplossing, omdat iedereen betrokken is bij het probleem: Het gaat ons allemaal aan. Niets doen is geen optie.
Welk nummer geef jij aan je zus, vriendin, buurvrouw, collega of dochter als zij te maken hebben met geweld?
De aanpak tegen geweld hoort thuis in ieder huis. Dat is er huiselijk aan geweld.

0800 – 2000 of geweldtegenvrouwenmelden.nl

Margot Wekker is gemeenteraadslid voor Stem van Krimpen

*Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
**CBS