Baat het niet dan schaadt het wel
Of je het er nu mee eens bent of niet, we moeten ons er allemaal aan houden. Maatregelen! Tenminste, indien deze duidelijk en niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Minister van Binnenlandse zaken Ollongren opperde dat er niets mis mee is om voor de zekerheid mondkapjes te gebruiken. Of het nu helpt of niet, het kan in ieder geval geen kwaad.
Ontwrichting
Als men op deze wankele basis beleid voert, dan vrees ik het ergste voor onze nabije toekomst. De angst voor SARS COV 2 is inmiddels zo ingewreven dat zelfs ernstige bedenkingen van RIVM-directeur Van Dissel op het gebruik van mondkapjes door Rutte c.s. terzijde wordt gelegd. En dan te bedenken dat het woord van het RIVM tot voor kort nog door de politiek bijna als heilig werd beschouwd. Internationale druk zorgt voor een niet meer te stoppen golf van maatregelen.
Beweringen als dat het oorlog zou zijn gaan mank, omdat de bezetter geen andere natie is maar een hardnekkig virus. Gelukkig geen bommen en granaten. Echter de sociaal maatschappelijke en economische ontwrichting door alle maatregelen laat wel gelijksoortige kenmerken zien. Een ontwrichting die allerlei soorten slachtoffers met zich meebrengt. Voor de zekerheid te veel maatregelen nemen eist kennelijk óók een behoorlijke tol.
Helder
Veronderstel dat we ondanks de internationale druk onze eigen koers varen. Dan zou het wellicht goed zijn om in een open debat met onafhankelijke wetenschappers in verschillende specialismen voor het grote publiek helder te krijgen wat SARS COV 2 nu precies is en wat het doet. Logisch zou zijn dat deze ziekmaker een natuurlijke oorsprong heeft hoewel boze tongen beweren dat we met een kunstmatig virus hebben te maken. In een debat kunnen we mogelijk veel zaken rondom Covid helder krijgen. Angst is een slechte raadgever. Draconische maatregelen op deze basis hebben tot nu toe weinig zin gehad. Daarom zou ik pleiten voor maatregelen gebaseerd op eerlijke cijfers. Wat is het percentage van alle getesten waarbij een Covid-bestanddeel is gevonden? Welk percentage hiervan is daadwerkelijk ziek geworden of zelfs overleden? Moeten we hierbij de fitheid van de patiënt mee laten wegen? Kunnen we reële vergelijkingscijfers met vorige pandemieën gebruiken? Als we ons moeten vaccineren, waar worden we dan precies mee ingespoten en wat is het garantie dan wel risicopercentage?
Het zou best wel eens kunnen dat helderheid leidt tot meer begrip en navolging van maatregelen. Of je het er nu mee eens bent of niet!