Valse start studenten tijdens coronacrisis

Jonne Hanning 21 sep 2020

Valse start studenten tijdens de corona crisis.

Ondanks de coronacrisis hebben 113.442 studenten zich ingeschreven bij een wo- of hbo-opleiding. Een groot deel van de studenten ervaart opstartproblemen. De vraag is, waar komt dit probleem vandaan?

Online onderwijs

Universiteiten en hogescholen zijn gebaseerd op contactonderwijs. Projectmatig werken en colleges in grote groepen. Universiteiten hebben nu aangegeven dat ze maximaal 40 procent van de studenten kwijt kunnen. Er zijn dus veel studenten die weinig of zelfs geen contacturen hebben. Dit zorgt ervoor dat ze de motivatie voor de studie verliezen. Met jezelf afspreken dat half tien op staan ook echt half tien op staan is, kan voor veel studenten lastig zijn zonder deze contacturen.

Sociaal contact

Ook de mentale gezondheid van studenten heeft een klap gekregen. Verenigingen, disputen en andere groepen kunnen elkaar nauwelijks spreken in de hoeveelheden waarin dat eerst wel kon. Dit was voor veel studenten een uitlaatklep van het toch wel stressgevoelige studentenleven. Met mijn eigen dispuut Koh-I-Noor merken we ook dat het erg helpt als we met elkaar kunnen zijn. Hoewel studenten dus meer tijd voor zichzelf hebben, ervaren ze toch eerder burn-out klachten. Iemand die voor dit probleem een goede oplossing kan vinden, wordt al snel tot held verklaard.

Studentenbaantjes

Het wegvallen van studentenbaantjes is een factor die vaak tot niet relevant wordt verklaard omdat studenten toch wel kunnen lenen en toch wel genoeg geld hebben. Dit probleem is echter groter dan de gedacht wordt. 40 procent van de studenten geeft aan minder of geen werk meer te hebben door de coronacrisis. Niet elke student heeft tenslotte blauw bloed. Er zijn veel studenten die maximaal lenen om zich vervolgens blauw te betalen aan hun huur en verzekering. Ze hebben het geld van een bijbaan dus hard nodig. Ook het sociale contact van een bijbaan zorgt voor het verlichten van de studie druk.

Studie vertraging

De ruwe start komt ook door het niet doorgaan van stages of afstudeeropdrachten. Dit uitstel zorgt ervoor dat studenten studievertraging oplopen en dus langer bezig zijn met de studie. Ook leidde de overstap naar online onderwijs tot een daling van de cijfers van studenten.

Disputen als Koh-I-Noor proberen het beste ervan te maken door gebruik te maken van een studiecoach. Het is echter wel een probleem met veel kanten en factoren. Dat maakt het wel een probleem met veel verschillende oplossingen. Maar dan komt de hamvraag: wie is verantwoordelijk en wie heeft de briljante oplossing?