Surrealisme op TV

Marcel van Loo 22 sep 2020

Wist jij dat Victor Mids ook dokter was? Maar omdat hij altijd als een veel te blije geit aan terminale patiënten vertelde dat ze nog maar even te leven hadden, besloot zijn baas hem een omscholingscursus aan te bieden als illusionist waar zijn lach ‘beter uit de verf’ zou komen.

En belastingbetalend Nederland maar lappen om deze wonderdokter te zien prodentshinen op staatstelevisie. Maar hebben wij Victor Mids wel nodig om een soort surrealisme op TV te zien?

Een zangeres die ooit keurig do, re, mi, fa, so, la, ti, do moest leren, schuttert tegenwoordig als talkshowhost. Ze interviewt opiniepeilers die naast al het peilen ook bijklussen als opiniemaker, analist en viroloog. Of een dansleraar met passende achternaam die zich opwerpt als Jezus Christus de Virusverlosser. Het is vast geen toeval dat de schoenmaker uit het straatbeeld verdwijnt, terwijl hij juist altijd zo goed bij de leest bleef.

Fantasiefeesten

Ook sportevenementen zijn ware fantasiefeesten om naar te kijken. Tijdens een voetbalwedstrijd zit naast de commentator een geluidseffectenman die nog net iets te vaak het verkeerde knopje indrukt, waardoor het stil is bij een grote kans en er een enorm ‘geloei’ opgaat als er rustig in de middencirkel wordt rondgespeeld. Jammer, maar ook erg grappig. Er is wel publiek, maar keurig op 1,5 meter afstand en mondkapje verplicht. Juichen? Dat mag alleen thuis. Maar de bal rolt weer….

Dan de Tour. Het blijven rare snuiters die Fransen. Ze bezetten op de worldranking een keurige 7e plek betreft corona-doden. Oranje reisadvies kleurt het nieuws, maar inmiddels denken ze de oplossing te hebben gevonden. Groepsimmuniteit! Hoe? Een wielercircus zo snel mogelijk door heel Frankrijk laten rijden. Tijdens bergetappes zorgen voor massapublieksbesmetting door zo min mogelijk afstand te houden en geen verplichte mondkapjes te dragen. Uiteraard ook veel beroemde gasten uitnodigen door de tourdirectie en die rondrijden in een krappe auto. Deze gasten, zoals de Franse premier bijvoorbeeld, hebben dan een mooi netwerk om corona snel te verspreiden. ‘De Franse slag’ zal een nieuwe legendarische betekenis krijgen. Al zal niet elke opiniepeiler, viroloog of zangeres dat met me eens zijn.