Bondscoach van Oranje: maatschappelijke relevant, of niet?
Dat het vandaag de dag voor de gemiddelde Nederlander niet langer de tijd is om te zwijgen over maatschappelijke gevoeligheden, is duidelijk. Of het nou gaat over COVID-19, Black Lives Matter of het gedrag van diverse leiders in de wereld: zwijgen lijkt niet langer goud te zijn.
In deze column zal ik een ander, belangrijk, Nederlands maatschappelijk probleem aan de kaak stellen: het feit dat de KNVB voornemens is Frank de Boer aan te stellen als bondscoach van het Nederlands elftal. Ik hoor u denken: is dit een maatschappelijk probleem? Jazeker! Ik zal hieronder een poging wagen het merendeel van Nederland te overtuigen en daarbij zal ik tegelijkertijd mijn zorgen uiten.
Geen aanbeveling
Vooropgesteld: ik heb niets tegen Frank de Boer, behalve dan dat hij zijn teams slaapverwekkend laat voetballen, hij meermaals heeft gefaald in het buitenland én allesbehalve uitblinkt in het managen van een spelersgroep. Dit lijkt mij geen aanbeveling om bondscoach van Oranje te worden. Wat mij echter meer zorgen baart: de afgelopen jaren is het Nederlands elftal na moeizame jaren gereanimeerd door Ronald Koeman. Goed voetbal, prima resultaten én zoals ze in de media zeggen: Oranje heeft weer kleur op de wangen. We tellen eindelijk weer mee en worden door andere landen zelfs als serieuze kanshebber gezien om een EK of zelfs een WK te winnen.
Afspiegeling van de samenleving
Zoals we intussen weten vond Ronald Koeman emplooi bij zijn droomclub in Spanje, waarmee het startsein werd gegeven voor de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Waarom is dit thema echter relevant? Het antwoord hierop is eenvoudig. De gemoedstoestand van de gemiddelde Nederlander is aanzienlijk beter op het moment dat Oranje een belangrijke wedstrijd wint, waardoor we in dit land (tenminste voor even) vriendelijker voor elkaar zijn. Daarbij doet kleur er totaal niet toe op het moment dat Oranje speelt, we staan dan namelijk als één achter Oranje, waarbij het huidige elftal een mooie afspiegeling van de samenleving vormt. Daarnaast heeft een goed presterend Oranje een enorme invloed op de omzetten van ondernemers, de reclamebranche, verschillende omroepen en zo kan ik wel doorgaan.
Kortom; de keuze voor de bondscoach van het Nederlands elftal is zowel maatschappelijk, als economisch zeer relevant. Ik – en met mij velen – zijn er daarbij van overtuigd dat Frank de Boer niet degene is die leiding kan geven aan deze sportieve, maatschappelijke én economische functie. Mijn boodschap aan de KNVB is dan ook: bezint eer ge begint!