Waarom beginnen we in Nederland pas zo laat te voetballen?

Max Zondag 8 jun 2020

Waarom is er wel betaald voetbal in Duitsland en binnenkort ook in Spanje en Engeland, terwijl in Nederland het seizoen 19/20 niet meer wordt afgemaakt?

Het stilleggen van het betaald voetbal komt door de coronacrisis.  Vanaf 21 april echter, viel voor het Nederlandse voetbal officieel het doek.  Er wordt door de KNVB dit jaar geen kampioen uitgeroepen, wat erg zonde is. Zoals de KNVB zegt: „We spreken dit seizoen niet van een kampioen in zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie omdat dit in deze tijd, onder deze omstandigheden, niet gepast is.’’

Ook is het voor sommige spelers het laatste seizoen in de Eredivisie. Ik had ze graag hun laatste paar wedstrijden willen zien spelen. We hebben allemaal gelijke kansen. Voor de spelers is het natuurlijk ook raar dat ze opeens geen ‘werk’ meer hebben. Maar sommige voetballers verdienen miljoenen per jaar en daarom zegt proftennister Daria Kasatkina er het volgende over: „Ik hou van voetbal en kijk er graag naar, alleen jammer van die verdomde spelers die te veel verdienen voor wat ze presteren.” Het is wel zo dat de club de spelers moet blijven doorbetalen en doordat er de afgelopen maanden en voorlopig geen inkomsten zijn, wordt dat steeds moeilijker.

Verder leven we in Nederland in een verzorgingsstaat. De overheid zorgt voor ons als volk. Ik snap dat gezondheid belangrijk is en dat we geen mensen willen verliezen, maar zonder betaald voetbal kunnen clubs failliet gaan en worden veel mensen werkloos. Niet alleen de voetballers, maar juist de honderden mensen die een club en stadion draaiende houden, van het barpersoneel en de grasverzorgers tot aan de jeugdtrainers en fysiotherapeuten toe verliezen hun baan.

Op 16 mei is het Duitse voetbal officieel hervat in de Bundesliga. Als ik naar deze wedstrijden kijk en zie dat de stadions helemaal leeg zijn, krijg ik niet echt een wedstrijdgevoel. Toch zie je wel punten die het mogelijk maken om te kunnen spelen. Als er gescoord is bijvoorbeeld, dan geven ze elkaar een elleboog. Ook zitten de reservespelers en de staf op de tribune op anderhalve meter afstand en allemaal hebben ze mondkapjes op.

Ik vind het daarom raar dat we in Nederland ook niet beginnen met het voetbal. Als dezelfde regels als in de Bundesliga worden toegepast, moet het best te doen zijn. Maar om te kunnen spelen is de solidariteitsgedachte belangrijk. Dit houdt in dat we samen bereid moeten zijn om die risico’s te nemen, in het belang en voor het voortbestaan van de clubs. Ik zou het jammer vinden als we dit seizoen afsluiten zonder kampioen, alsof dit seizoen helemaal niet bestond. Het is daarbij maar de vraag of alle clubs in het volgende seizoen nog wel bestaan.