Klimaat steeds warmer? Met name steeds duurder
Het is woensdagavond. De koffie is gezet en Piet geniet samen met zijn vrouw Maria van een verse gevulde koek. Samen zitten ze klaar om naar het journaal te kijken. Op het journaal horen Piet en Maria over het tegengaan van het probleem van klimaatverandering.
Beiden hebben ze zelf nog geen concrete problemen door de opwarming gemerkt, maar ze nemen de stellingen van het NOS aan en stellen vervolgens ook henzelf een belangrijke vraag: „Als we wat moeten doen aan klimaatverandering: wat gaat ons dat dan wel niet kosten?’’ Met die zeer belangrijke vraag gingen wij direct aan de slag.
Achter de oren krabben
Piet is zeker niet de enige die zich afvraagt wat er voor hem verandert. Ook de lokale visverkoper krabt achter zijn oren als hij het nieuws hoort. Zijn rokerij voorziet een groot deel van Scheveningen van verse vis en hij heeft nooit stilgestaan bij de eventuele uitstoot van zijn oven, om nog maar niet te spreken over de diesel busjes waarmee de bestellingen naar de klanten worden gebracht, een unique selling point waar hij bekend om staat. En zonnepanelen, moet hij daar aan beginnen? Wat gaat de verduurzaming hem in vredesnaam kosten?
Miljoenen Nederlanders, ook jij en ik, staan aan de vooravond van één van de grootste veranderingen van de afgelopen honderden jaren. Dagelijks maken wij gebruik van stroom en fossiele brandstoffen, waarvan beweerd wordt dat ze zowel het klimaat als het milieu blijvend beschadigen. Of de opwarming er nou wel of niet is, maakt voor jou en mij niet zo gek veel uit. Het probleem is dat er al voor jou gekozen is er wat aan te doen. En niet met het geld van één of ander ‘mega fonds’, maar met jouw geld.
Allemaal in hetzelfde schuitje
Het is dan ook logischerwijs zaak om uit te zoeken wat je exact kwijt bent aan zo’n groen leven. Je zou denken dat dat zomaar allemaal te vinden is. Iedereen wordt immers verplicht de stap te zetten, je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Niets is echter minder waar. Er is vrijwel geen één artikel waarin duidelijk is uiteengezet welk financiële plaatje er uit de vergroening rolt, laat staan specifiek voor de gemiddelde Nederlander. Alle informatie is verstopt in ellenlange akkoorden en die zijn zo lang, dat de gewone Nederlander helemaal geen tijd heeft om ze door te lezen.
Daar moest volgens ons snel verandering in komen. Wij zijn van mening dat iedereen simpelweg moet weten wat de energietransitie gaat kosten. Want dat bedrag kan flink oplopen, zo blijkt. Zeker als je bedenkt hoeveel mensen er in de afgelopen crisis genoodzaakt waren hun huis te verkopen, vaak met een restschuld, kan het idee van ‘alles vergroenen’ best ambitieus en misschien zelfs eng zijn. Het uitgebroken coronavirus gaat ondertussen rustig haar gang en de economie krijgt onverbiddelijke klappen en stoten. Voorlopig lijkt er dus sowieso geen ruimte voor een flinke order zonnepanelen en een nieuwe warmtepomp – en al helemaal niet voor de Nederlander, die nu misschien zijn baan wel is kwijtgeraakt. Om nog maar niet te spreken over de ondernemers, waarvan velen al weken niets kunnen doen en die nu in rap tempo interen op hun reserves. Geld dat ze anders mogelijk hadden kunnen besteden aan van die mooie nieuwe elektrische bestelwagens.
Toekomst van de portemonnee
Wij zijn verschrikkelijk geboeid door de toekomst van de portemonnee van de doorsnee Nederlander en die van de lokale ondernemer, al helemaal met deze omstandigheden. Daarom hebben wij (twee veel te nieuwsgierige eerstejaars studenten) een klein eBook geschreven over de kosten van het klimaatbeleid in Nederland. Het boek beslaat zowel gezinnen als bedrijven en is te koop voor minder dan de prijs van een gloeilamp. In dit eBook is volledig uitgewerkt wat de kostenposten voor een gemiddeld gezin en een willekeurige onderneming zijn. Wat gebeurt er met je portemonnee als je besluit zonnepanelen en een warmtepomp te kopen? Wat voor effect heeft het vervangen van alle busjes voor elektrische busjes voor een onderneming? We hebben honderden uren gewerkt aan het boek om de Nederlander de kennis te geven die hij nodig heeft en daar vragen slechts een paar euro voor. Bereid je voor op de toekomst van jouw portemonnee met de QR-code in de afbeelding.
Maartje Smit en Laurens van den Berg