Het blanke coronabeleid in de herstelperiode
Ons alledaags leven wordt de afgelopen drie maanden boven alles bepaald door het coronabeleid, wat tot stand komt middels het Outbreak Management Team (OMT), wiens adviezen de regering direct overneemt en tot uitvoering brengt.
Het OMT bestaat uit een vast team met ter aanvulling experts die op basis van hun expertise en inzichten geraadpleegd worden. Wij gaan er op deze manier van uit dat diegenen die het beste inzicht hebben in wat er speelt inzake bestrijding van corona, het beleid bepalen op basis van expertise in wat relevant is voor de problemen die er zijn momenteel zijn. Hierbij worden experts in het ziekteverloop, als ook bestrijding van infecties geraadpleegd en de belangen van zij die de gevolgen van de regels aangaande de bestrijding ondervinden getoetst. Betreffende het laatste zijn bijvoorbeeld zowel experts met kennis van nertsen als ook een expert van de KLM geraadpleegd.
Tegelijkertijd speelt de coronacrisis zich af tegen de achtergrond van de Black Lives Matter-demostraties, waarbij velen zich uitspreken tegen discriminatie. Ervoor zorgen dat ook minderheden zich gehoord voelen in de alledaagse problematiek die zij ervaren, waarbij gelijke behandeling binnen de structuren en sociale systemen van onze samenleving ter doelstelling is.
In meerdere landen ter wereld komen statistieken naar voren dat de coronacrisis minderheidsgroepen relatief gezien harder geraakt heeft, niet omwille van biologische verschillen, maar omwille van structurele verschillen in alledaagse beleving en leefomgeving.
In Nederland is hier niets over bekend, omdat Nederland geen etniciteit registreert. Er wordt aangenomen dat dit probleem in Nederland niet speelt, maar er zijn tegelijkertijd geen gegevens voor handen om deze aanname te toetsen.
Het Nederlands OMT is er om op wetenschappelijke basis inzicht te verschaffen in mogelijke problemen die de crisis ten gevolge kan hebben, zowel de huidige als enige mogelijke toekomstige gezondheidscrises. Het is dus van belang om de samenstelling van dit panel na te gaan, zowel voor de huidige als toekomstige probleemsituaties.
Van de in totaal 47 geraadpleegde experts, heeft in totaal 0 een niet-Nederlandse achtergrond. Geen.
Hierbij het eveneens volledig uit blanke Nederlanders bestaande OMT-Z niet meegerekend, via wie de belangen van landbouwhuisdieren ondertussen wel zijn gerepresenteerd.
Jongeren worden op hun manier hard geraakt door de sociaal-economische gevolgen van het corona-beleid, waarbij er middels het platform Coalitie-Y van Tim Hofman inmiddels voor inspraak opgenomen wordt. Hierbij wordt een jongerenexpertteam nagestreefd, een idee dat ondertussen ook door Rutte omarmd en in uitwerking is.
Heeft het dan überhaupt nut om inspraak na te streven? Afgaande op het aantal geraadpleegde vrouwen lijkt het erop van wel. Jaren van demonstraties en strijden voor inspraak lijkt zijn vruchten af te werpen. Van de 47 geraadpleegde experts was 25 vrouw en 22 man. Vooral ook met het oog op gezondheid is deze vooruitgang belangrijk, bijvoorbeeld kijkend naar hoe wij nu beter weten dat symptomen bij hartkwalen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen; iets wat wij nooit geweten hadden zonder inbreng van de vrouwen.
Dat er geen experts met inzicht beschikbaar zijn kan ik mij ook moeilijk voorstellen. De voorzitter van de koepelorganisatie voor Somaliërs vertelde recentelijk desgevraagd in de media dat er al vanaf het begin teleconferenties gehouden worden binnen de gemeenschap, zowel om de Somalisch-Nederlandse mensen op te hoogte te houden van medische ontwikkelingen, als ook om problemen in kaart te brengen, waarbij enkele problemen waar deze bevolkingsgroep meer mee worstelt dan anderen naar voren zijn gekomen. Als voorbeeld worden veelal problemen ervaren met het overschakelen op het volgen vanuit les vanuit thuis, wat omwille van de overwegend grotere gezinssamenstelling en ontbreken van middelen lastig is. Met het oog op het hoger onderwijs, waarbij ook voor het lesjaar ’20-’21 veelal internetcollege’s de planning zijn, kan de crisis het hoger onderwijs voor deze bevolkingsgroep onbereikbaarder maken.
Ik hoop dat er ook steeds vaker een plaats aan tafel komt bij bestuderende organisaties zodat ook de belangen van mensen met een donkere huidskleur en andere etnische minderheden vertegenwoordigd kunnen worden.
Zolang er door organisaties zoals het OMT, als ook andere instanties, wordt beslist dat corona voor geen specifieke problemen zorgt voor minderheden die gehoord moeten worden; zolang er wordt gezegd dat er binnen Nederland geen probleem is met discriminatie, terwijl er tegelijkertijd wordt beslist om niet naar etniciteit te kijken ‘want het moet er toch niet toe doen’ en geen mensen uit dergelijke gemeenschappen te betrekken bij besprekingen, blijven de demonstraties ook in Nederland zowel relevant als nodig.
Omdat óók de mensen met een donkere huidskleur ertoe doen.
Black Lives Matter.