Ouderen eten pensioenpotten van de jongeren leeg?

Cees Freeke 5 mei 2020

Voor de opbouw van de AOW (in vijftig jaar) hoef je niet daadwerkelijk premies te betalen (denk aan nieuwkomers die in de bijstand terecht komen); alleen de jaren als ‘ingezetene’ tellen. Het vertoningsrecht voor pensioenen is voor ‘alle leeftijden’. We werken globaal één dag per week voor ons pensioen. Alle reden om je er in te verdiepen, al was het maar dat we meer jaren premies betalen dan we pensioenjaren uitbetaald zullen krijgen.

Sommige politieke partijen helpen je pensioen om zeep; weet dus wie je stemt. De hamvraag is natuurlijk ‘wat betekent dit alles voor mij persoonlijk?’ Alle facetten van deze materie zijn te vinden in ‘Pensioen, ónze poen!’. De framing van de regering dat ‘ouderen de pensioenpotten van de jongeren leeg eten’ leidde tot een procedure voor de rechter. Het Hof Den Bosch gaf in 2009 het Alternatief voor Vakbond op alle hoofdpunten nul op rekest.

In de zienswijze van Koolmees gaan in de nieuwe systematiek de jongeren van 20-40 jaar, minder premies betalen (‘degressief’), want ‘langer beleggen’. Vrouwen die parttime werken bouwen bijgevolg minder pensioen op. Voordeel voor de werkgevers (betaalt de helft van de premies) en voordeel voor de fiscus (minder aftrekbare premies op het loon, dus meer loonheffing). Werkgevers en de fiscus lachen in hun vuistje.

De transitie kost 60 tot 100 miljard euro. Geen nood, minister Koolmees gaat – als inhaalslag – voor alle premiebetalers de premie ‘tijdelijk’ verhogen met 15%. Het is een feit van algemene bekendheid dat niets zo definitief is als ‘tijdelijke’ belasting of premieverhoging! De twintigjarige en ouder betaalt langdurig nu toch nog het gelag. Maar de hele transitie was zogenaamd toch op touw gezet ‘om de jongere te beschermen?’ Maar straks weet je wel hoe weinig je opbouwt. Bovendien wil Koolmees de AOW in twintig jaar (2022-2042) naar bijstandsniveau gaat verlagen. Met je middelloonpensioen geen vetpot!

De Sociaal Economische Raad is het belangrijkste adviesorgaan van de regering. SER-lid, Liane den Haan verkondigde geheel onjuist in een ochtendkrant dat ‘de migrant onvoldoende AOW opbouwt’. De waarheid is echter dat de migrant altijd de volle AOW ontvangt en de SVB het tekort bij de gemeente, waar de migrant woont, terug haalt. Bovendien geen vermogenstoets, bijv. onroerend goed in Turkije of Marokko, want ‘discriminatie’. De gewone Nederlander wordt wel rücksichtslos 2% per gewerkt buitenlands jaar gekort. Tien jaar in Zuid-Afrika gewerkt? Korting 10%!