De leeftijdseconomie van Halsema en Van Dantzig
„Jongeren voorrang bij Artis, ouderen bij musea”, zegt onze burgemeester Femke Halsema bij Op1. „Leeftijdsgroepen scheiden om de lockdown te versoepelen.”
Zijn jongeren eigenlijk wel in Artis geïnteresseerd? Bovendien, als er een ding is dat in lockdown moet dan is het wel een totaal uit de tijd geraakte, dieronvriendelijke dierentuin.
En willen ouderen eigenlijk wel naar een muf museum na wekenlang binnen zitten?
Ik stel voor om vlak bij Artis te verzamelen: café Eik en Linde. Het café waar mijn ouders elkaar hebben ontmoet, vlak voordat mijn vader als dwangarbeider naar Bremen, Lager Weserlust, moest. De gemeente Amsterdam keek weg, ook toen hij vluchtte en lopend weer terugkwam. Dwangarbeiders zijn immers collaborateurs – gelukkig vindt onze koning dat we niet meer weg moeten kijken. Een hele geruststelling: ‘Samen staan we sterk!’
Maar cafés zijn gesloten. De Hollandsche Schouwburg dan maar. Daar hebben eerder rijen gestaan.
Stel dat mijn vader nog had geleefd, dan sturen ze hem met andere ‘kasplantjes’ zoals steranijsplantjes en afrikaantjes (nee, ik heb het over plantjes) richting een museum. Ik denk niet dat ze lopend verder dan de Hortus Botanicus zullen komen. Met de tram is geen optie: anderhalve meter ruimte tussen al die oudjes is onmogelijk. Geef ze wel af en toe water.
Halsema’s collega, D66 Amsterdam fractievoorzitter Reinier van Dantzig voelt veel voor ‘een leeftijdseconomie’: „Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld het Concertgebouw eerder kijkt naar een 1,5 meter inrichting dan een Melkweg” – ach ja, wat heb je aan swingende oudere jongeren?
De horeca moet snel open voor de jongeren met minder besmettingsgevaar. „Uit onder andere informatie van de Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat jongeren op de intensive cares ondervertegenwoordigd zijn.”
Comazuipers, in een lachgasstuip verkerende lolbroeken, vullen dat gat wel weer op, meneer Van Dantzig. Heeft het er misschien mee te maken dat u een aantal horecagelegenheden bezit in Amsterdam?
Om jongeren de kans te bieden hadden we de VUT. Hoe duur was die eigenlijk als we nu een optelsom maken? Vergeet ook niet de versoepeling van het ontslagrecht door… o ja, ex-collega Alexander Pechtold.
Ja, gemeente Amsterdam, alles kost geld. Ook de gratis onnozele cursussen voor vele asielzoekers en statushouders, naast hun leefgeld, die nooit de economie zullen ondersteunen. Maar dat mag je ‘gekleurd’ niet zeggen als er geen leeftijdsverschillen aan verbonden zijn.