Opleidingskeuze: denk eens verder!

Lizzy Stengs 16 apr 2020

Een kleine klas en veel aandacht voor je kind, oftewel: particulier onderwijs. Dat is wat steeds meer ouders willen voor hun kinderen. Het aantal particuliere basisscholen in Nederland is bijna verdubbeld van ongeveer 35 in 2015 naar zo’n 60 in 2018. In het voortgezet onderwijs stijgt het aantal particuliere scholen net zo hard, voornamelijk vanwege de hoge kwaliteit van de opleidingen en de goede baankans. Precies om die redenen was ik ook geïnteresseerd. Binnen het particuliere onderwijs, in mijn geval bij Schoevers, ligt de focus veel meer op de werkzaamheden die ik ook graag wil doen.

De gedachte is echter nog steeds vaak dat een particuliere opleiding alleen is weggelegd voor jongeren die uit een welgesteld gezin komen. Niets is minder waar!

Dat ik een particuliere opleiding wilde volgen, stond als een paal boven water. Het enige waar ik nog over twijfelde waren de financiën. Toen ik ontdekte dat er wel degelijk mogelijkheden waren, besloot ik om ervoor te gaan. Denk aan het studentenreisproduct, een aanvullende beurs, studievoorschot (lening) en collegegeldkrediet. Voor mij betekende het dat ik een volledige lenig moest afsluiten, maar dat hield me niet tegen. Ik ben alleen maar extra gemotiveerd om alle vakken in één keer te halen. Ik weet precies wat het kost en wat ik met de opleiding wil bereiken: verdergaan binnen het vak van directiesecretaresse. Om de lening sneller af te betalen werk ik naast mijn studie één dag in de week in een restaurant.

Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van je studie is het heel belangrijk om goed na te denken over de afbetaling. Zo heb ik per week een budgetplan gemaakt met als doel om geld opzij te zetten. Op die manier kan ik na mijn studie een groot deel direct afbetalen. Daarnaast heb ik ook de bewuste keuze gemaakt om nog bij mijn ouders te wonen. Dat scheelt maandelijks natuurlijk enorm aan huurkosten.

Mijn ervaring is dus dat het financiële aspect geen drempel hoeft te zijn. De voorwaarde is wel dat je goed weet hoe je studieroute eruit komt te zien en dat je nadenkt over het afbetalen van je lening. Daarnaast is het slim om te kijken in hoeverre de studie je baankansen vergroot. Hoewel een particuliere opleiding een grotere investering is dan regulier onderwijs, heb ik met een opleiding nu wel de garantie op een goede baan. Ik heb er daarom vertrouwen in dat de investering zich gaat terugbetalen met een baan die ik ook nog eens heel erg leuk vind!