De onderliggende aandoening van het coronavirus

Mark de Bruijn 29 apr 2020

Mark Rutte worstelt met de medische en economische risico’s bij het bestrijden van het coronavirus. De economische schade kan op lange termijn grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Ik vraag me met regelmaat af; legt dit virus het echte probleem bloot?

Deze coronacrisis werkt als een vergrootglas op onze maatschappij. Het feit dat zoveel mensen werkeloos raken als we massaal stoppen met consumeren zet aan tot nadenken. Het KNMI meldt schonere lucht. In menige metropool lopen mensen met mondkapjes, niet meer tegen Smog. Voor het eerst in decennia kunnen inwoners in het noorden van India de Himalaya weer zien. Als we zelf het CO2 probleem niet kunnen oplossen helpt moeder aarde ons wel een handje.

We eten vlees zonder na te denken over alle schadelijke gevolgen voor het milieu. De manier waarop wij dieren consumeren vormen de bron van veel infectieziekten.

Mensen in mijn directe omgeving rijden kilometers per jaar voor het werk en komen er nu achter dat ze een deel ook thuis kunnen doen. Het begrip vitale beroepen doet zijn intrede.

Gaan we de mensen die in de zorg werken nu eindelijk eens beter waarderen? We vinden het met z’n allen blijkbaar normaal dat je voor het verkopen van praatjes meer moet verdienen dan voor het verzorgen van de medemens. Opvallend is overigens dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zogenoemde ‘vitale beroepen’. Begrijpen zij wel hoe je je competenties kunt inzetten voor de maatschappij?
Mensen maken zich momenteel zorgen over hun pensioen. Wij denken met een marginale inleg straks jaren ons pensioen te kunnen innen. Investeren in bedrijven is noodzakelijk. De huidige handel in deze investeerdersbewijzen zet echter vraagtekens bij mij. Onze mondiale economie en niet in de laatste plaats collectieve gemoedstoestand fluctueert mee met de aandelenkoersen. We zijn allemaal onderdeel van het mondiale beleggersspel.

Het basisinkomen kan een goed economisch vaccinatiemiddel zijn tegen toekomstige pandemieën. Mensen die hun baan verliezen door een vergelijkbare crisis zouden op economisch vlak hier in ieder geval mee geholpen zijn. Het basisinkomen betekent solidariteit en mensen worden gestimuleerd hun talenten in te zetten in het belang van de maatschappij. Ambachtelijke beroepen kunnen weer in lokale economieën terugkeren.

Zijn we in de nabije toekomst beter voorbereid op een volgende pandemie met een ‘vaccin’ voor de onderliggende aandoening? Tot die tijd wacht ik op het moment wanneer mijn kapper weer opengaat…