Leedloze week
Toen ik afgelopen week de reclame zag voor de Week Zonder Vlees heb ik me meteen ingeschreven.Toen ik dit – bijna trots – tegen mijn vegetarische huisgenoten vertelde, deden ze een beetje minachtend. Eén zei: ‘Nou, voor mij is het al een vleesloze vijf jaar.’ Mijn andere vegetarische huisgenoot dacht er hetzelfde over.
Gelukkig waren de organisatoren van de vleesloze week wel blij dat ik dit deed en kreeg ik als bedankje een tijdschrift over vleesloos leven. Iemand beschreef hoe fijn het was om een bord met eten voor haar te hebben zonder enige vorm van leed. Het gaf haar het gevoel om niet alleen zelf gezond bezig te zijn, maar ook echt wat te betekenen voor de wereld. Wat prachtig als je op deze manier bij elke maaltijd de wereld weer een stukje verbetert.
Toch bleef het bij mij hangen: ‘een bord met eten voor je hebben zonder enige vorm van leed’. Het beeld van kinderen in Ivoorkust die dag in dag uit voor haar broodje chocoladehagelslag ploeterde schoot door mijn hoofd. Ook de vrouwen die dag in dag uit onder de brandende zon in Oezbekistan zorgen dat zij ’s morgens dat jurkje aan kan zag ik voorbijschieten. En de kwekerijen in Brazilië, waar jarenlang mensen aan het ploeteren zijn, zodat zij een kopje koffie kan halen om de ochtend door te komen verscheen in mijn gedachten. Is hier geen leed bij betrokken?
Ik begrijp dat het een fijn gevoel is om elke dag te genieten van je eten waar geen dierenleed bij betrokken is. En tegelijkertijd dragen we wel kleren waar mensen voor dood moeten gaan. Drinken we koffie, terwijl mensen in de zon voor weinig of geen geld aan het verbranden zijn. Eten we een boterhammetje met hagelslag in plaats van een plakje kipfilet, terwijl er kinderen om die reden niet kunnen lezen. Er is meer nodig dan een vleesloze week om een leedloze week te hebben. Daarom maak ik van deze vleesloze week een leedloze week. Ik eet geen vlees, draag alleen FairTrade schoenen, drink FairTrade thee en koffie en eet slaafvrije chocolade. Hoe mooi is het als je bij alles wat je eet, drinkt en draagt de wereld tot een betere plaats maakt?