Een boodschap voor de ‘ongelijkheid-ontkenner’

Karlijn 9 mrt 2020

Linnaeusstraat. Johann Keplerstraat. Copernicusstraat. Eerste van Swindenstraat. Zomaar wat straatnamen die in het mooie Amsterdam-Oost op de gevels prijken. Wat deze straatnamen gemeen hebben? Ze bevatten allemaal een verwijzing naar bekende, historische figuren. Mannelijke figuren. Straatnamen die verwijzen naar vrouwelijke figuren zijn veel schaarser. En niet alleen in Amsterdam.

Waarom doet dit ertoe, hoor ik je denken. “Tegenwoordig wordt werkelijk overal een probleem van gemaakt." Het doet ertoe omdat dit maar weer eens laat zien dat we nog steeds in een mannenwereld leven en er ook in Nederland nog een lange weg is te gaan wat betreft vrouwenemancipatie. Vrouwen worden namelijk nog steeds minder betaald, hebben – doordat auto’s worden ontworpen op basis van het mannelijk lichaam – een grotere kans om te overlijden bij een auto-ongeluk en verschijnen veel minder vaak als expert in de media (12% tegenover 88%). En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Afgelopen zondag gingen daarom wereldwijd duizenden vrouwen (en enkele mannen) de straten op om zich sterk te maken voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Niet geheel toevallig; het was Internationale Vrouwendag. Ook in Amsterdam werd een Vrouwenmars gelopen. Verschillende nieuwsmedia deden daar verslag van. De comments op deze nieuwsberichten waren zacht gezegd tenenkrommend. Het ging van ‘Welke rechten zijn er ongelijk. Wat willen jullie nog méér?’ tot ‘Vrouwen denken tegenwoordig dat ze alles zijn. In de keuken horen ze.’ Ook zaten er heel wat berichten bij waarin erop werd gewezen dat ook mannen ‘het zwaar hebben’ en waarin werd gevraagd of er ook een Internationale Mannendag is.

Tegen deze mannen – want ja deze berichten waren afkomstig van mannen – zou ik willen zeggen; ongelijkheid bestaat helaas, ondanks dat we voor de wet gelijk zijn, écht. Al is het soms goed verborgen of vormt het zodanig onderdeel van ons dagelijks leven, dat we het gewoonweg niet meer zien. Zoals de oververtegenwoordiging van mannen in straatnamenland. Informeer jezelf over deze ongelijkheid voordat je, jezelf ontpopt tot ‘ongelijkheid-ontkenner.’ En dat ook mannen tegen stigma’s en problemen aanlopen, betekent natuurlijk nog niet dat wij niet mogen strijden voor de problemen waar vrouwen mee moeten dealen. Op 19 november, Internationale Mannendag (ja die dag bestaat dus), is het aan jullie om van je te laten horen. Doe dat ook! Want van achter je schermpje klagen en (ver)oordelen, wordt echt niemand beter!