Broekzaken

Esmee Barth 9 mrt 2020

Onlangs zag ik een Instagrampost op het account ‘feminist’, die ik, als aanhanger van het feminisme uiteraard volg.
Deze post toonde het verschil tussen de diepte in broekzakken van mannen- en vrouwenbroeken. Nu wist ik wel dat de broeken voor mannen vaak over diepere broekzakken beschikken, maar waarom eigenlijk?

De broekzakken van een vrouw zijn maar 60% van de grootte van mannenbroekzakken. Het NRC heeft hier verder onderzoek naar gedaan. Want potverdorie, nou willen we wel eens weten waarom onze telefoons zo snel uit onze zakken vallen!
Het probleem vindt zijn oorsprong al lang voordat onze oma’s geboren waren, namelijk aan het einde van de achttiende eeuw. Het was destijds de mode voor vrouwen om een zo smal mogelijke taille te hebben. Omdat vrouwen al vier bulten hadden (wij behoorden toen kennelijk onder het ras van de kamelen en dromedarissen), namelijk de borsten en billen , waren de bulten van gevulde broekzakken teveel. Deze werden dus zo klein mogelijk gemaakt, zo kon er weinig in en leken vrouwen dunner.
Een andere verklaring die je tegenwoordig meer hoort gaat over handtassen. De meeste vrouwen dragen wel een handtas bij zich, mede doordat hun spulletjes niet in de broekzakken passen. (In mijn jaszak kan ik ook niks kwijt trouwens, dus jassenmakers bereid je voor. You are next.) Als vrouwenbroeken grotere zakken zouden hebben, zou dat dus minder omzet kunnen betekenen voor de handtassenindustrie.
Ikzelf vind deze verklaring wat logischer. Handtasjes, hartstikke leuk en aardig, maar als ik een avondje ga stappen heb ik daar geen zin in. Dan is het zo’n ding waar je de hele tijd aan loopt te heisen en te sjouwen.

79% van de vrouwen zou het ideaal vinden om grotere broekzakken te hebben (Cosmopolitan, 2018). De rest van ons vrouwen draagt alsnog altijd een handtas mee, wat natuurlijk ook helemaal prima is. Maar even naar de designers van modemerken: luister alsjeblieft naar deze 79% van je klanten, bij voorbaat dank. We gaan je een topper vinden.