Beste RIVM: Beter korte dan lange pijn…

Sylvia Peters 1 mrt 2020

Zonder paniekerig te willen zijn, vind ik het toch geen prettig idee dat over de hele wereld mensen besmet worden met een of ander virus waar niemand nog precies van weet wat het is en wat het doet. Op het moment van schrijven zijn er inmiddels bijna 90.000 mensen waarbij corona ofwel COVID-19 is geconstateerd. Hier zijn er inmiddels bijna 3.000 van overleden. Op 1 december 2019 werd de eerste patiënt in China opgenomen en op 30 december 2019 werd de eerste gezondheidswaarschuwing gepubliceerd.

Nu zijn we bijna twee maanden verder en inmiddels is het niet meer de ‘ver van je bed show’. Nederland heeft inmiddels ook de eerste besmettingen en als het net zoals in Italië gaat kan dit aantal rap oplopen. Of hebben we het allemaal onder controle? Ik denk dat we ons daarop verkijken. Waarom zouden wij het aantal wel laag kunnen houden door allemaal goed onze handen te wassen en niet in elkaars gezicht te hoesten of te proesten? Zodra je een patiënt te laat monitort breidt de olievlek zich vliegensvlug uit, want in die dagen besmet hij of zij andere personen die op hun beurt ook weer het virus verspreiden.

En hoe zit het met dat Noord-Italië en andere risicogebieden? De besmette dorpen in Italië zijn afgesloten en toch hebben de meeste corona patiënten in ons land tot nu toe die link met Italië. En nog steeds is er geen negatief reisadvies. Is het huidige reisadvies dan wel realistisch en afdoende genoeg? Of heeft dit reisadvies met economische factoren te maken? Als we de grenzen dicht gooien, krijgen we nog meer economische problemen. Dus dan blijven we gewoon het virus daar ophalen?

Die economische problemen, krijgen we die toch al niet? Als we maanden gaan sudderen in het corona-virus gaat dit misschien nog wel veel meer geld kosten. Hoe meer mensen er besmet raken, hoe meer er plat komt te liggen met alle gevolgen van dien. Dan misschien beter de korte versie? Voorkomen dat er een grote uitbraak komt en in een vroeg stadium drastische maatregelen nemen? Ik neem aan dat deskundigen de juiste weg zullen kiezen, maar laten we er in godsnaam niet te licht over denken. We kunnen natuurlijk zeggen: ‘joh, het is maar een griepje…’ maar wel een met misschien grote gevolgen voor sommige mensen én voor de economie.