Paniekvoetbal of toch niet?

Rhido Ouwejan 2 feb 2020

In het Verre Oosten is inmiddels code rood in verband met die Wuhanvirus. Japan is extra alert en Taiwan is in strijd. Ook in andere Aziatische landen kunnen dat sneller gaan krijgen. In Nederland is er ook op snelle run op mondkapjes, maar die mondkapjes helpen blijkbaar niet waardoor je het Wuhanvirus ook evengoed kunt krijgen. In Nederland zijn er zelf niet echt veel mensen mee besmet met die virus. Mocht iemand het toch oplopen dan worden die personen onder quarantaine gezet. En er zijn protocollen voor. Dat er nog geen juiste vaccin voor is baart mij een klein beetje zorgen over het feit dat het een jaar kan duren voordat het er is.

Dat duurt best wel lang en elk seconde telt. Er zijn wereldwijd minstens 12.000 mensen mee besmet waarvan er 250 mensen zijn overleden en 45 sterfgevallen. Dat kan helaas gaan oplopen. De vraag is ook of er voldoende wetenschappers zijn die kunnen gaan testen of er wel een duidelijk vaccin voor is en zo snel mogelijk op de markt te gaan brengen. Ondertussen worden wij doodgegooid met al het nieuws van het Wuhanvirus. Ik denk ook dat het een beetje paniekvoetbal kan zijn, maar dat we evengoed erg alert moeten zijn. Wij hebben in Nederland ook Chinese toeristen maar ik denk dat er minder of geen Chinese toerisme naar Nederland gaan vanwege het Wuhanvirus.

Evengoed kunnen Nederlanders wel extra waakzaam voor zijn en misschien moeten we het wel wat serieuzer over moeten zijn in plaats van grappen daarover op sociale media. Volgens voorschriften in Azië moeten ze wel aan belangrijke hygiëne voldoen. Ook zou het gelden voor personen die in Nederland zouden gaan aankomen kunnen worden mee besmet. Ik heb zelf weleens heimwee naar mijn geboorteland Indonesië maar ik durf zelf niet echt naar toe te gaan omdat de voorzieningen aan zorg ook slecht kan zijn mocht je daar ook gaan oplopen. Ik hoop wel dat het virus kan beter worden verholpen. Ik vraag mij ook af of het oude vaccin dat toen in 2003 tegen SARS hielp ook tegen het Wuhanvirus zou gaan helpen? Daaruit kan ik niets terug vinden en is ook wetenschappelijk verder niet onderzocht. Maar misschien is er meer wetenschap voor nodig?

. .