Zijn Aziaten echt sneller dronken?

Rhido Ouwejan 29 jan 2020

Zijn Aziaten echt sneller dronken?
Je hoort wel eens dat Aziaten sneller dronken zijn dan westerlingen. Wat is daarvan waar?

Dat je lichaam alcohol ziet als giftige stof, hoeven we je niet meer te vertellen. Je lever moet dan ook flink aan het werk om de giftige stoffen af te breken. Dat proces is voor ieder mens hetzelfde, of je nu in Azië geboren bent of in Europa. Toch heeft een Aziatische lever er doorgaans meer moeite mee. Hoe zit dat?

Aziaten zijn alcohol-intolerant
Om dat te begrijpen, moet je eerst weten hoe de lever alcohol afbreekt. Om de alcohol (ethanol) onschadelijk te maken, zet de lever de stof om in acetaldehyde en vervolgens in het ongevaarlijke azijnzuur. Voor die omzetting zijn twee enzymen van belang: alcoholdehydrogenase (ADH)

en aldehydedehydrogenase 2 (ALDH2).
Bij westerlingen gaat deze omzetting zonder problemen, maar veel Aziaten hebben een genetische afwijking waarbij het enzym ALDH2 verminderd productief of zelfs inactief is. Dat betekent dat de acetaldehyde niet kan worden omgezet in azijnzuur.

De rode huid noemen ze ook wel Asian flush
Het acetaldehyde-gehalte bouwt zich vervolgens op in het bloed. Heb je te veel van de stof in je bloed, dan wordt je huid rood. Die rode huid wordt ook wel de Asian flush genoemd. Verder kunnen Aziaten ook goed misselijk worden van een glaasje alcohol, en krijgen ze last van hartkloppingen. Ze zijn, met andere woorden, alcohol-intolerant.

Aziaten zijn dus niet sneller dronken
Een alcohol-intolerantie is iets anders dan dronken zijn. Het is namelijk niet zo dat er meer alcohol in hun bloed zit na een biertje. Het enige verschil is dat de schadelijke stof acetaldehyde bij een Aziaat langer blijft hangen, met dus die rode huid tot gevolg.