Reconstructie: kringverjaardagen bij opa en oma

S.S.V. Jongenotter 31 jan 2020

Wat een groot feest had moeten worden ter ere van Gé’s tweeënzestigste verjaardag is uitgelopen op een catastrofe. Het uit familie, vrienden en buren bestaande gezelschap had zich verzameld in het huis van Gé en Trudy aan de Breeweg in Schin op Geul. Terwijl de hele bubs aanstalten maakte een feestelijk advocaatje met slagroom soldaat te maken, besloot Ruud om even bij de vrouwen te gaan zitten.

‘Even bijkletsen met Anita’, luidde de exacte woorden van de snoodaard. Een schok van verontwaardiging ging door de oubollig ingerichte woonkamer. “Ruud, wat doe je nou toch?”, stamelde Trudy die van schrik een presenteerblad met blokjes kaas, stukjes worst en diverse andere eenhapsmaaltijden zoals mini-quiches op de grond liet kletteren. Het hoogpolig tapijt kleurde bont van de lekkernijen.

“We doen dit al honderden jaren zo, Ruud”, zegt Trudy. “De mannen zitten hier bij de tv, aan deze kant van de kring, zodat ze de sportuitslagen op teletekst in de gaten kunnen houden. Wij vrouwen zitten bij het raam zodat we kunnen roddelen over buurtgenoten die langslopen. Wist jij bijvoorbeeld dat Tiny en Wim bij het biljartfeest intiem met elkaar hebben gedanst? Maar dat is het punt niet, het punt is dat je hier licht omspringt met tradities.”

“O, sorry”, zegt Ruud en hij schuifelt terug naar zijn plekje tussen Rien en Henk in. Trudy roert zenuwachtig haar slagroom door de advocaat. “Wie lust er nog koffie?”, besluit Gé de stilte te doorbreken.