Lieve vuurwerkgebruikers,

Rochayne 2 jan 2020

Het is 1 januari 2020. Nieuwjaarsdag in een nieuw decennium. Helemaal op van de vorige dag check ik het nieuws op mijn mobiel met slaperige ogen. Meteen verschijnt de kop “Twee tieners opgepakt voor afsteken vuurwerk in flat Arnhem, waarbij vader en zoon (4) omkwamen”. Wauw, wat een verschrikkelijk nieuws. “Had de Tweede Kamer dan toch het vuurwerkverbod moeten doorvoeren?” klinkt er door mijn gedachten.

Het gezin in Arnhem bestond uit een moeder, vader, dochter en zoon. Ze waren op bezoek bij iemand en wilden vertrekken totdat hun leven een vreselijke wending nam. De vader en het zoontje zaten vast in de lift terwijl er brand uitbrak. De moeder en dochter hebben het overleefd, maar liggen nog in het ziekenhuis.
De vader en zoon niet. Ze zijn er niet meer. Net zo in het nieuwe jaar een papa en een kind uit het leven gerukt door twee tieners die wat kattenkwaad wilde uithalen, door vuurwerk in een portiek te gooien. Totdat het ‘grapje’ brand stichtte en twee veel te jonge levens nam.

De vragen die mij bezighouden zijn: Waarom gaan zoveel mensen over het randje tijdens Oud en Nieuw? Wat is er leuk aan mensen in gevaar brengen? Waarom kunnen we niet normaal doen tijdens de jaarwisseling? In mijn beleving is Oud en Nieuw bedoeld voor gezelligheid, feesten en vuurwerk afsteken omdat we vieren dat we een nieuw jaar ingaan. Toch is Oud en Nieuw door de jaren heen verandert in het onveiligste feest van het jaar.

Natuurlijk is het mogelijk dat er het een en ander fout gaat door het afsteken van vuurwerk. Maar dit? Tieners die brandstichten in een lift? Onschuldige mensen die eraan overlijden? Wat zal de familie immens veel pijn en verdriet ervaren. Heel veel sterkte en liefde naar hen toe.

Op deze tweede dag van het jaar 2020 wil ik eenieder op het hart drukken om voorzichtig om te gaan met vuurwerk. Steek het af op een open plaats, draag een veiligheidsbril, denk aan je medemens. Wees geen gevaar voor anderen en denk aan de mogelijke gevolgen voordat je iets doet. Zoals ze altijd zeggen ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ en op deze dag is dat zelfs nog ietsje meer.
Ouders, let op je kinderen. Leer je kinderen om veilig om te gaan met vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Laat Oud en Nieuw weer een sierlijk, feestelijk en veilig feestdag worden. Laten we het anders doen in 2020, een nieuw jaar en een nieuw decennium.