geen tijd … genoeg tijd

Harrie 29 jan 2020

Er moet volgens de minister zeker nog negen maanden aan studie en beraad volgen voordat men een besluit zal nemen over wat er voor eisen men wil stellen aan een zorgbureau.
Het ministerie heeft er nu al zes maanden op zitten maar men heeft, volgens de minister, meer tijd nodig om alles toch goed te kunnen beoordelen om besluiten te nemen. De minister weet dat er op grote schaal wordt gefraudeerd voor miljoenen in de zorg aanbieders.
Maar uuh… meer tijd nodig?
En dat wil er soms bij mij niet in. We werken normaal acht uur per dag en in die acht uur kan men toch, als men wil, heel wat werk verzetten. Kan men op zo’n ministerie met zoveel ambtenaren het probleem met de fraude dan niet oplossen in een week tijd?
De fraude gaat geheid geduurde de negen maanden gewoon door en kost de premiebetaler gewoon weer weggegooid geld.

Normaal zal men zeggen “dan maak je maar tijd”, maar tja het gaat van een grote hoop af hé, tja moeilijk hé en misschien moeten we dat Europees aanpakken zal een “top” ambtenaar aan de minister adviseren.
Dus de premiegelden blijven weg vloeien als water door de vingers naar de fraudeurs.
Ach tijd hé om maar eens een voorbeeld te geven de Britten willen in elf maanden tijd een handelsakkoord afsluiten met de EU maar de hoge Damens en heren in Europa , die er over gaan, denken dat ze er minstens meerdere jaren voor nodig hebben.
En tja… ik begrijp en hoor wat men zegt, want als de Britten denken in zo’n korte tijd zoveel te kunnen doen en regelen dan uuh tja dan uuh wordt het toch knap pijnlijk voor bepaalde lieden die dan toch eens moeten uitleggen wat men toch al niet doet in acht uur werktijd.

in het bedrijfsleven is tijd een kostenpost voor het bedrijf zelf ,maar in de politiek is het een te rekken begrip en een onnodige kostenpost voor de burger.
De politiek kan commissies instellen die onderzoeken doen naar iets wat men allang weet.
In mijn kennissenkring zitten ook ambtenaren en pet af voor hen maar ook zij voeren beleid uit die hen wordt opgedragen.
Dus om de column even samen te vatten, na het zien van het debat in de Tweede Kamer over de fraude met zorgbureaus, met een kop koffie in de hand en de voeten op de rand van de tafel, is het in mijn ogen best wel een goed idee om een zorgbureau op te richten alleen al voor de leden van de Tweede Kamer.
Dit is niet hatelijk bedoeld, maar die fraudeurs gaan met ons geld op vakantie en verklaren ons voor gek.
Geen tijd… dan maak maar genoeg tijd.