Een stempel is zo slecht nog niet

Aimée Korporaal 30 jan 2020

‘’Kan je echt niet 7×8 uit je hoofd? Vind je het nou echt lastig om 16:4 uit te rekenen? En lukt het je zelfs niet om binnen twee seconden 22+9 op te lossen?’’ Slechts een van de vele vragen die ik al heel mijn leven krijg. Deze ogenschijnlijk makkelijke sommen zijn inderdaad knap lastig voor mij.

Al sinds de basisschool kamp ik met het probleem van ‘niet kunnen rekenen’. Het duurde me eeuwig om rekenwerkjes af te krijgen. Op een geven moment liep ik zelfs een klas achter hierdoor. Leraren vertelde de guppie die ik toen was, dan ook heel vaak dat ik eens moest doorwerken. Stiekem vervloek ik nog steeds de leraren die me het gevoel gaven dat ik niks kon. Maar je kan ze niet veel kwalijk nemen, helaas was er 15 jaar geleden nog niet veel bekend over rekenproblemen.

Godzijdank mocht ik op de middelbare school een rekenmachine gebruiken. ‘Mijn redder in nood’ noem ik hem ook wel eens. Toen ik een rekenmachine in mijn handen geduwd kreeg kwam ik erachter dat ik niet gek was, maar gewoon niet kon hoofdrekenen. Een hele opluchting.

De jaren verstreken en gelukkig werd er steeds meer bekend over deze rekenproblemen. Het naamkaartje dyscalculie werd eraan gehangen en dit leek wel bij mijn rekenproblemen te passen. Dyscalculie betekend letterlijk ‘niet kunnen rekenen’. Het is een rekenstoornis waar je problemen hebt met het aanleren en automatiseren van de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde. En ja, dan echt de basis van de basis, zoals tafels en de meest simpele rekensommetjes. Het is vrij onbekend, maar 3 tot 6% van alle leerlingen heeft deze rekenstoornis.

Op de middelbare school en het mbo kon ik prima uit te voeten met ‘mijn redder in nood’ maar toen ik de overstap maakte naar het hbo was ik bang dat ik over mijn rekenproblemen zou struikelen. Daarom heb ik een reeks aan (reken)testen gedaan voordat ik de stap naar het hbo maakte. Hier kwam het verlossende woord uit: ik heb dyscalculie. Nu zal je denken, dit vind je toch niet fijn om te horen? Maar dit vond ik wel. Eindelijk kon ik uitleggen waarom die supermakkelijke sommen voor mij niet makkelijk zijn. Soms is een stempel toch wel fijn.