Down under gaat in vlammen op

Bella Pronk 31 jan 2020

Door een lange en erg intensieve droge periode, ontstonden er in september 2019 bosbranden in Australië. Zo’n 100 bosbranden hebben het landschap van de kust in het zuidoosten volledig verwoest (Lunsford, 2020). Hierbij zijn er al 24 mensen (Kwong, 2020) en zo’n 1 biljoen dieren (Samuel, 2020) omgekomen. Er hangen al maandenlang dikke rookwolken boven het land die zelfs vanuit nabijgelegen landen te zien zijn. Duizenden Australiërs moeten hun huis uit om te vluchten voor het vuur en de verwoesting die ze met zich mee brengt. Het land staat al 5 maanden in brand en bewoners bidden voor de dag dat het over zal zijn.

Australië heeft altijd al last gehad van bosbranden. Ze hebben niet voor niets een “vuur seizoen”. Deze branden zijn niet alleen maar slecht nieuws. Het geeft de natuur de kans om met een schone lei te beginnen in een vruchtbare grond. De jaar zijn de bosbranden echter heftiger dan ooit. Er is al zo’n 6,3 miljoen hectare afgebrand. Vaak ontstaan de branden door een blikseminslag of een vonkje wat per ongeluk op de droge beplanting terecht komt (BBC, 2020). Toch wordt erover gesproken dat sommige branden aangestoken zijn. Dit gerucht blijkt een feit te zijn dat is gebaseerd op de twee meest recente onderzoeken naar de branden. Deze zeggen dat er elk jaar tussen de 52.000 en 54.000 branden zijn in Australië. 13% hiervan is brandstichting en 37% is onzeker. Dit betekent dat 31.000 Australische bosbranden brandstichting, of vermoedelijke brandstichting zijn (Amos, 2019). Dit fenomeen is bekend, in gebieden als Alabama steken mensen hun voortuin in de fik om de grond weer vruchtbaar te maken. Echter treedt de Australische overheid streng op als men brand sticht als het land in deze staat is.

Er zijn dagelijks zo’n 3.700 brandweerlieden aan het werk om de branden te blussen. Hiernaast zijn er ook 3.000 leden van het leger, de marine en de luchtmacht bezig om te helpen. Verder loopt er ongeveer 400 man aan nood personeel en tot slot zijn er meer dan 240 brandweerlieden uit Canada, de VS en Nieuw-Zeeland te hulp geschoten. De hulpverleners bestrijden het vuur niet alleen vanaf de grond, maar ook vanuit de lucht. Ze gebruiken vliegtuigen en helikopters om de vlammen te doven en op de grond rijden er brandweerwagens (BBC, 2020).

Sommige boeren moesten met haast hun huis ontvluchten, omdat de brand daar plotseling op woedde. Dit resulteerde in dood en gewond vee. De boeren moeten hun gewonde vee vaak afschieten om ze uit hun lijden te verlossen. Meestal