Bijsluiter Temptation Island?

Stefan Peuk 31 jan 2020

Iedereen houdt van Temptation Island of ze het nou toegeven of niet. Een stel simpele mensen op de beeldbuis die mogelijk allemaal vreemdgaan met de bijbehorende drama. Heerlijk!!! Maar ondertussen zijn het die simpele zielen die ons levensbeeld beïnvloeden en hier moeten wij gewaarschuwd voor worden!

Waarschuwen
“Hij is echt sneaky”, sprak de schaars geklede verleidster, die seconden geleden nog met haar benen wijd in de boom hing. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Maar het ergste is dat voornamelijk de mannen keer op keer zeggen geen slechte dingen te willen doen waar de camera’s bij zijn. Ten eerste is dingen buiten de camera om doen wel “sneaky gedrag”. Daarnaast hoor je als volwassene gewoon te kunnen praten en feesten met anderen, ook al heb je een relatie.

Door deze vrijwillige slachtoffers en programmamakers krijgen Nederland en België een verkeerd beeld van hoe een gezonde relatie hoort te functioneren. De kampvuren stoken het vuur waarbij er wordt bevestigd dat mannen en vrouwen nou eenmaal vreemdgaan. In de praktijk heb ik meegemaakt dat dit beeld bevestigd werd. Zo zei een studente van het hbo in de klas vol overtuiging: “je moet ervan uitgaan dat je vriend minimaal 1 keer vreemdgaat, anders ben je naïef.” Hoewel de rest van de klas verbaasd was over deze bizarre uitspraak was zij en haar vriendin hier compleet van overtuigd. En ik vrees dat door het prachtige Temptation Island, dit idee bij meer en meer mensen ontstaat en groeit.

Bijsluiter
Daarom is het belangrijk dat er een bijsluiter voor of na elke aflevering komt. Deze geeft aan dat het een verkeerd beeld van de realiteit geeft en dat het programma als doel heeft om de kandidaten vreemd te willen laten gaan. Dit wordt gedaan door manipulatie van beelden voor de kandidaten en de kijkers. Daarnaast krijgen verleiders en verleidsters een podium om te oordelen. Vervolgens gaan BN’ers het beeld nog meer bevestigen door uitgebreid over al hun fouten te praten.

Kortom is er een bijsluiter nodig om de kijker te herinneren dat ze naar een manipulatief programma kijken en dat overspel niet de normale gang van zaken is. Want ik vind het nu een beetje vreemd gaan…