Basketbalgoden kennen geen genade: RIP Kobe
Legende Kobe Bryant is zondagavond op 41-jarige leeftijd om het leven gekomen door een ongeval met zijn helikopter. Zijn nalatenschap stimuleert mensen om levensdoelen te praktiseren.
Bryant motiveerde en inspireerde miljoenen zielen. De voormalig sterspeler visualiseerde – ook na zijn carrière – kleine, haalbare plannen om uiteindelijk grote doelen te behalen.
Hij wilde nergens spijt van hebben.
Daarom nam Kobe zich al op jonge leeftijd voor om alles uit zichzelf en het leven te halen. Hij maakte na de middelbare school de risicovolle overstap naar de NBA. Motivatie: schitteren tegen Michael Jordan.
Dat lukte.
Bryant scoorde ooit 55 punten tegen Michael Jordan en de Washington Wizards.
Bryant leerde snel en veel in de wedstrijden tegen nummer 23. Dit ging Bryant in tegenstelling tot andere spelers goed af omdat hij sport nooit als werk ervaarde.
“Je hebt geluk als je passie in het leven vindt. Vooral op een jonge leeftijd.”
(Bryant in gesprek met Ahmad Rashad, 2015)
Kobe Bryant werd vijf maal kampioen in de NBA, heeft twee Olympische gouden medailles, scoorde ooit 81 punten in één wedstrijd en wordt mede daarom gezien als een van de beste spelers aller tijden. Om zijn succesvolle carrière te onderstrepen scoorde hij 3,5 jaar geleden zestig punten in zijn afscheidswedstrijd.
Hij had een duidelijke arbeidsethos, was goudeerlijk en had een hekel aan laksheid. Lange tijd werd hij in de ‘City of Angels’ verantwoordelijk gehouden voor de sportieve breuk met de andere sterspeler Shaquille O’Neal. De laatste verkaste na drie gezamenlijke kampioenschappen in 2004 van L.A. naar Miami. Bryant zou hem hebben verjaagd. Pas na zijn carrière vertelde O’Neal dat hij tijdens zijn loopbaan nooit intensief trainde en niet leefde voor de sport. Een sportieve doodzonde volgens Kobe.
Na zijn sportieve loopbaan liet Bryant zijn ijskoude masker zakken. Hij werd menselijker, toegankelijker, vertelde de laatste jaren meer over zichzelf, zijn topsportmentaliteit (Mamba mentality) en gaf spelers gerichte tips op televisie naar aanleiding van wedstrijdbeelden. Na wat telefonisch advies van Paulo Coelho schreef hij zelfs kinderboeken over basketbal.
Achteraf is het misschien maar goed dat Mamba zo intens heeft geleefd. Hij hoeft zichzelf in ieder geval niks kwalijk te nemen.
"Rust maar aan het einde, niet onderweg", was zijn levensmotto.
"Op een dag word je wakker en is er geen tijd meer om de dingen te doen die je altijd had willen doen. Doe het nu!" Paulo