Van alcohol ga je dood
Gemakshalve ga ik er vanuit dat ik nu je aandacht heb. Zo makkelijk kan het zijn.
Van alcohol ga je dood. Niet bepaald wat wil je wil horen met de kerstdagen voor de deur, maar de waarheid is wel vaker pijnlijk – en komt bovendien nooit goed uit. De waarheid is als onverwacht bezoek op een vroege zondagochtend: je hoofd staat er niet naar, maar de vraag is of dat komt door het tijdstip.
Van alcohol ga je dood. Echt? Ja. Er is inmiddels meer dan voldoende bewijs verzameld om dit te kunnen onderbouwen. Wetenschappelijk bewijs. Ik heb wat dat betreft goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is: een pilsje per week kan prima. Geheelonthouding is niet per se noodzakelijk – alcohol kan passen in een gezonde leefstijl. Het slechte nieuws: vrijwel niemand die drinkt is in staat om het bij één biertje per week te houden.
In Nederland drinken bijna twaalf miljoen mensen alcohol.
Gaan deze binnenkort allemaal dood? Nee. Niet allemaal. Eerst zijn de heavy users aan de beurt, de zogenaamde probleemdrinkers. Dat zijn er ongeveer anderhalf miljoen. Stel dat deze groep binnenkort massaal het loodje legt, dan is het stikstofprobleem opgelost en mogen we straks gewoon honderddertig blijven rijden. Ja, dat was een misplaatste grap, maar soms moet je even cru zijn om de aandacht erbij te houden. Statistieken hebben een geestdodend effect. Vandaar.
Van alcohol ga je dood. Maar voordat je dood gaat kom je waarschijnlijk in een witte kamer terecht. Een witte kamer, met witte kastjes en mensen in witte pakken die over je heen buigen. Om je te dingen te vertellen. Dat je lever naar de gallemiezen is, dat je hart niet meer wil. Terwijl je maar tien glazen per week dronk! Een wijntje tijdens het koken, een biertje op de bank. Soms nog een slaapmutsje.
Van alcohol ga je niet dood. Niet altijd. Maar is het gezond? Nee. Wisten we dat al? Ja. Al heel lang. Dat veel drinken schadelijk is, is al zeker dertig jaar bekend. Maar de groepsdruk is groot. Vooralsnog is een feest zonder drank geen feest. Die kentering komt nog wel, geef het tien jaar. De gezondheidsproblemen die drank veroorzaakt kosten de samenleving miljoenen. Miljoenen die wij allemaal netjes betalen met onze peperdure zorgverzekering. Geld dat veel beter besteed zou kunnen worden als je gewoon eens kiest voor een glas water in plaats van een Belgische tripel.
Proost!