Knallen binnen de kaders

Hannako Bakker 30 dec 2019

De decembermaand staat in Nederland bol van de tradities. Deze tradities zijn door de jaren heen uitgebreid met een pakket met zogeheten contra-tradities. Bewegingen bestaande uit betrokken burgers die de traditie het liefst veranderen, of zien verdwijnen. Vandaag, 30 december 2019, gaat het met name over 1 traditie. Het constante geknal maakt de piep in de oren actueler dan de piet in de schoorsteen. Voor- en tegenstanders van de “purge” waar Nederland jaarlijks in participeert, nemen het tegen elkaar op. Voorstanders van vuurwerk noemen een verbod betuttelend. Tegenstanders wijzen op de idioterie van een jaarlijks feest, waarbij van te voren vast staat dat er minimaal 1 dode valt.
Waar beide kampen helaas aan voorbij gaan, is dat het in Nederland bij wet heel goed geregeld is. Het probleem is niet dat mensen binnen de grenzen van de wet huisje, boompje en beestje opblazen, maar het gigantische oorlogsgebied daarbuiten. Als vuurwerk echt beperkt bleef tot het wettelijke gestelde tijdvak op 31 december, van 18:00 tot 02:00, dat een groot deel van de tegenstanders (inclusief mijzelf) al tevreden gesteld zou zijn. Maar dat is niet zo. Laten wij als land in de spiegel kijken en stellen dat de handhaving van deze wet consequent faalt. En dat ligt in dit geval niet aan de uitvoerders van deze wet, maar aan de Nederlandse bevolking zelf. Want de klachten in de discussie gaan nauwelijks over het uitbundige hoogtepunt van oudjaarsavond. Het gaat om de dagen en soms weken daarvoor. Mijn ouders wonen in een dorp en daar is het vanaf 27 december vrijwel de hele dag (illegaal dus) raak. In bepaalde delen in Utrecht worden de bommenwerpers na Sinterklaas al afgevuurd. Angstige mensen, ouderen en mensen met huisdieren kunnen prima 1 avondje binnen zitten. Maar weken? Weken waarin het leven geacht wordt door te gaan, met werk en andere verplichtingen? Dat is teveel gevraagd. En dat hóeft ook niet. De Nederlandse wet beschermt haar bevolking voldoende tegen vuurwerk. Maar iedereen lapt de regels aan zijn laars en discussieert vervolgens schijnheilig over een recht waar ze consequent misbruik van maken.
Als we nou afspreken dat we in 2020 de wet eens écht naleven. Geen illegaal vuurwerk inkopen, enkel vuurwerk afsteken binnen de kaders, geen vandalisme, geen vuurwerk naar mensen (hulpverleners!) gooien.
Wil jij dat vuurwerk legaal blijft in Nederland? Houd je dan gewoon aan de regels.