2020: Zullen we het dit jaar anders doen?

Sylvia Peters 30 dec 2019

2020, een nieuwe ronde en dus ook nieuwe kansen. Zullen we het dit jaar gewoon eens met zijn allen anders doen? Zullen we stoppen met onze vooroordelen en zullen we ons niet meer gedragen als die beste stuurlui die altijd aan wal staan? Zullen we massaal gaan protesteren tegen geweld? Zullen we de wereld gaan verbeteren en beginnen bij ons zelf?

Misschien kunnen we in 2020 beginnen met de kleur grijs te omarmen? De discussie over zwart en wit loopt vaak al zo hoog op. Laten we alle kleuren koesteren, net zoals het fraaie schouwspel van de regenboog. Kleur bekennen, nog zo’n fraaie. Misschien zouden we dat ook eens wat vaker moeten doen maar dan zonder de dingen uit een grijs verleden erbij te halen. Misschien moeten we wat vaker door die roze bril kijken en niet gelijk over de rooie gaan.

Hoe mooi al die kleuren ook zijn, in 2020 mogen ze geen hoofdrol meer spelen. Wat echt belangrijk is, is ons gedrag. Welke kleur je ook hebt, fout gedrag moet massaal afgekeurd en flink afgestraft worden. Maar wat is fout? Gelukkig hebben we daar regels en wetten voor, dus misschien kan iedereen zich daar in 2020 ook eens een keer aan houden?

Laten we voor elkaar zorgen, gewoon eens lief zijn tegen elkaar, het kost zo weinig moeite. Laten we praten en tot oplossingen komen zonder onze eigen mening te willen doordrammen. Laten we onze tolerantie niet verliezen zonder over ons heen te laten lopen. Laten we onze vrijheid van meningsuiting gebruiken zonder slechts kwetsend te zijn. Laten we respectvol discussiëren en samen naar oplossingen zoeken.

Laten we duidelijk zijn en aangeven wat we willen maar tegelijkertijd beseffen dat wat we willen niet altijd haalbaar is. Dat we soms ook wat water bij de wijn moeten doen om het voor iedereen acceptabel te maken. Laten we niet gelijk oordelen maar ons eerst verdiepen in hoe het werkelijk zit. Laten we onze vrijheid behouden en zorgen dat geweld in ons land nooit vanzelfsprekend wordt. Laten we proberen om er met elkaar een warm en veilig nest van te maken.

Zie jij het anders? Geniet jij wel van een agressieve sfeer of een land waarin geweld dagelijks nieuws is? Een land waarvan de regels, de normen en de waarden je niet interesseren en waar je alleen geniet van het vullen van je zakken? Dan ben je toch op een verkeerde plek. Want als we ervoor kiezen om van 2020 een beter jaar te maken, dan is er voor mensen zoals jij geen ruimte. Hooguit in een cellenblok.