Win-Win Forest Run!
Dat vraag ik u af. Of Staatsbosbeheer aan de ene kant en de bewoners van Schoorl hetzelfde bedoelen als ze zeggen: ‘kappen, nou!’. Want waar de een handenwrijvend staat te popelen om de Corsicaanse dennen te vellen, staat de ander handenwringend af te wachten. Je hoeft geen bomenknuffelaar te zijn om de ware reden van de door de Provincie verordende kap te doorzien.
Als redenen worden biodiversiteit, laag grondwaterpeil, oprukkend bos, uitdroging van grond genoemd en dat zou opgelost worden als de percelen gekapt worden en er meer duin komt. Maar sinds wanneer rukt het bos op naar het strand? Dat gebeurt toch nooit? Al worden er door recreërende oosterburen kuilen genoeg gegraven, er wordt heus geen boom in geplant. Haalt een boom niet recht onder zich water uit de grond i.p.v uit een lap zand 50 meter verderop? En is het niet raar om een stuk natuur op te offeren voor een ander stuk natuur? Het wordt anders, maar wordt het er beter van? You win some, you lose some, het hout levert geld op, maar de bomen zijn we kwijt; dus haalt het weinig uit. Waarom niet kiezen voor win-win?
Is de houtopbrengst niet de eigenlijke reden? Het argument van oorspronkelijke biodiversiteit is vergezocht. De biodiversiteit van het IJsselmeer terugbrengen doe je toch ook niet door Flevoland weer onder water te zetten en Almere en Lelystad van de kaart te schrappen? De Haarlemmermeer, die (door Leeghwater bedacht) is gepolderd, door Schiphol weg te halen en terug te geven aan de zee? Het lijkt op de slager die zijn eigen vlees keurt als de ene overheid (Provincie) vergunning geeft aan een andere overheidsinstelling (Staatsbosbeheer) waardoor de bezuinigingen die de laatste hebben getroffen worden gecompenseerd door houtexploitatie.
Door houtkap, vervolgens verkoop als grondstof voor biomassa, verbranding en fijnstof als gevolg, waardoor CO2 gecompenseerd moet worden door bijplanten, blijft het een vicieus cirkeltje. Waarom niet een poreuze cirkel? Een gaatje in dat rondje. Doe het omgekeerde van wat Leeghwater (Laag Water in oud-Hollands) deed in de Purmer, Beemster en Heerhugowaard. Niet van hoog water naar Leeghwater, maar andersom. Als je het duingebied infiltreert d.m.v. Open Infiltratie Nieuwe Stijl (OINS) zoals van Goeree t/m Bloemendaal ook gebeurt, breng je het grondwaterpeil omhoog. Duingebied krijgt zijn oorspronkelijke vegetatie terug, Schoorlse bomen blij en heb je een natuurlijke waterzuivering.
Win-win en nog eens waterwin.
Run, Scorel Forest, Run!