Stadionbeschaving

Wilko Aalbers 4 nov 2019

Het stadion, een plek vol passie en beleving. Een plek waar voetballiefhebbers samenkomen om de edele balsport te aanschouwen. Een plek waar robuuste mannen opeens toch emoties blijken te hebben.

Het stadion, een prachtige plek. Toch?

Ik ben zelf een groot liefhebber van voetbal en ik draag een bepaalde club ook een enorm warm hart toe. Meestal moedig ik deze ploeg vanuit huis aan, maar zo nu en dan maak ik met veel plezier de reis richting stadion, want bijzijn is meemaken. Ik moet toegeven dat de beschaafde omgang die mensen normaal hebben daar soms een beetje wegvalt. Een volledig terechte beslissing van de scheidsrechter in het nadeel van de thuisploeg kan niet op rekenen op een beetje respect, maar meestal op een mooi fluitconcert. Een trainer van de tegenstander die zijn baan dreigt te verliezen is natuurlijk best wel sneu, maar in het stadion zal je niet op sympathie kunnen rekenen, hooguit op een vrolijk uitzwaailiedje. Niet heel netjes allemaal, maar ik vind dat deze rivaliteit juist zorgt voor een heerlijk stukje sfeer. Echter binnen deze aparte stadionbeschaving vallen de regels van de daadwerkelijke beschaving toch te veel weg op zijn tijd.

Dit weekend zag ik beelden van Mario Balotelli die de hele wedstrijd racistische spreekkoren naar zijn hoofd kreeg vanaf de tribunes. Ik zag ook beelden van een PEC-fan die fysiek tekeer ging tegen een kind dat voor de tegenstander aan het juichen was in het thuisvak. Terwijl dat gebeurde zongen de meegereisde Ajax-fans vanuit het uitvak een lied met de tekst: ‘kanker boeren’. Allemaal erg trieste zaken die zich met een iets te grote regelmaat afspelen binnen stadions.

De stadionbeschaving zorgt bij de meeste mensen voor een stukje minder politieke correctheid en een stukje meer passie voor het voetbalspelletje. Geweldig! Bij de leeghoofden zorgt de stadion ’beschaving’ echter voor het loslaten van de innerlijke oermens die niet weet hoe die met andere mensen om moet gaan.

Ik wil de leeghoofden oproepen om voortaan thuis te blijven, zodat het stadion daadwerkelijk een beschaafde plek wordt. Een plek vol passie en beleving. Een plek waar voetballiefhebbers samenkomen om de edele balsport te aanschouwen. Een plek waar robuuste mannen opeens toch emoties blijken te hebben.

Het stadion, het kan er zo prachtig zijn.