“Ok, Boomer”

Annemoon van Maastricht 23 nov 2019

De zin “Ok, Boomer” gaat al een langere tijd over het internet, en de Amerikaanse media heeft het ook opgepikt. “Het is een scheldwoord!”, roepen Amerikaanse kranten zoals The New York Times. “het is het n-woord van leeftijdsdiscriminatie” tweet de conservatieve radio show host Bob Lonsberry.

Nu lijkt ook de Nederlandse media de zin te hebben opgepakt, en het is tijd om de jongere generatie aan het woord te laten, voordat de ‘Boomers’ zich helemaal gek maken in de echokamer die ‘de Nederlandse media’ heet. “Een generatie die zelf superstreng is (…) om niemand te ‘dehumaniseren’, bestempelt iedereen boven de 65 tot vermoeiende conservatieve zak of trut.” Zegt Sander Donkers in de Volkskrant. Mijn antwoord hierop? Ok, Boomer.

De zin “Ok, Boomer” drijft de spot met de tunnelvisie van oudere generaties. Hierbij worden dus niet alleen de echte Baby Boomers (geboren 1940-1955) bedoelt, maar eigenlijk iedereen die ouderwetse ideeën heeft. Iemand die niet in klimaatverandering gelooft? Ok, Boomer. Iemand die denkt dat homoseksualiteit iets onnatuurlijks is? Ok, Boomer.

De zin is het ultieme antwoord van een generatie die zich niet serieus genomen voelt. “Met “Boomer” wordt iemand bedoelt die intolerant is over nieuwe ideeën.” aldus Luca Brennan, die de zin bedacht. Denk bijvoorbeeld aan de storm van boze reacties op sociale platformen toen de term ‘genderneutraal’ opkwam. Andere gevoelige thema’s zijn bijvoorbeeld seksualiteit, gender, klimaatverandering, of de zwarte pieten discussie. Als je je dus aangesproken voelt met deze zin is het eigenlijk bedoelt als een soort wake-up call. “Weg met die ouderwetse ideeën, we leven in 2019!”

Er zit er een soort ironie in de reacties die het grapje heeft gekregen in de media en op sociale platformen. Je hoort altijd; “De jeugd van tegenwoordig voelt zich te snel beledigd!” of “Ze kunnen niet meer tegen een grapje.”, maar zelf ontploffen de “Boomers” wanneer er een grapje over henzelf wordt gemaakt. Dan kun je jezelf gaan afvragen, misschien zijn de jongere generaties niet de enige die overgevoelig zijn geworden.

Ook staat de “Ok, Boomer” voor de mentaliteit van de jongere generatie op dit moment: We zijn er klaar mee. Lisa Bouyeure, ook van de Volkskrant, snapt het. “Wat jij wilt. Lul maar raak. Het is goed met je. We hebben lang genoeg naar jullie geluisterd.” Simpel samengevat: “Ok, Boomer.”