Stikstofschade

John Mulder 7 okt 2019

‘Ik denk dat die stikstofcrisis vooral te verwijten valt aan al die asiel,- gelukzoekers die hier via een cruiseschip en al verder roeiend met een rubberbootje binnenkomen.’ Zie hier een citaat van ene Berry in een Facebookgroep waar mensen die overal een samenzwering zien, zich erg thuisvoelen. Nu kun je zo’n zin vol taalfouten natuurlijk niet al te serieus nemen, maar ik ging toch nadenken over de bijdrage van minima, waaronder asielzoekers, aan onze milieuproblemen.

Om met de asielzoekers onder de minima te beginnen; met 15 personen per bootje (geen cruiseschip) voor een énkele reis, stoten zij per persoon een stuk minder uit dan de tientallen sloepvaarders die op mooie dagen doelloos door ons waterrijke land tuffen in hun dieselsloepjes. Zeker wanneer die vluchtelingen dan ook nog eens roeien. Vluchtelingen komen te voet of per openbaar vervoer. Er zijn er die per vliegtuig komen, maar de uitstoot daarvan valt in het niet bij die van duizenden Nederlanders die minimaal een keer per jaar Nederland ontvluchten via de lucht. Als asielzoekers zich buiten een opvang verplaatsen, dan doen ze dat in het algemeen lopend, fietsend of met de bus of trein. Autorijden doen ze niet. Dat is een wezenlijk verschil met veel van mijn buren, die met de auto naar een supermarkt gaan die op de fiets in vijf minuten te bereiken is. En tenslotte heeft een asielzoeker gemiddeld maar € 59 per week te besteden en behoort dus per definitie tot de groep consuminderaars.

Ook ‘oorspronkelijke’ minima beschikken nauwelijks over de middelen om een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan de huidige klimaat- en milieuproblemen. Ze hebben gewoon niet het geld om zich te buiten te gaan aan auto’s, vliegreizen of een dagelijks stukje vlees op het bord. In een wereld waarin juist overmatig consumentisme bijdraagt aan CO2- en stikstofuitstoot, zijn asielzoekers en minima degenen die het minst wat te verwijten is. Zij stoten veel minder uit dan de ongebreideld consumerende middenklasse.

Wie dan toch nog meent wat aan het ‘vluchtelingenprobleem’ te moeten doen, doet er beter aan zijn stem te laten horen tegen wat vluchtelingenstromen veroorzaakt: oorlog, geweld, onderdrukking en een ongelijke verdeling van middelen. De Berries onder ons, die liever volharden in onzin en – al taalfouten producerend – blijven beweren dat het CO2- en stikstofprobleem wordt veroorzaakt door asielzoekers, hebben waarschijnlijk stikstofschade opgelopen.