Oud nieuws, nieuw nieuws

Harrie 5 okt 2019

Ik zit samen met mijn collega’s nog een beetje te hangen , de slaap uit de ogen te wrijven en wachten om te beginnen met werken.
Zwaar hoestend komt mijn collega op de vroege ochtend om zes uur aanlopen. ” Krantjes liggen in de auto Harrie “.
“Mooi dank je wel Herman” en Herman neemt plaats naast me op tafel want er zijn niet genoeg stoelen bij de machines.
Herman gaat volgend jaar maart met pensioen en het is hem zwaar gegund. Zijn vrouw is ziek en hij loopt ook niet meer recht door al het zware werk dat hij heeft verzet in zijn leven .
We kennen elkaar al van kleins af aan al en zijn elkaar later uit het oog verloren en nu werken we weer samen tot Herman met pensioen gaat en dan? …” hoe moet het dan met mijn krantje Herman “vraag ik gekscherend , hij lacht ” dan moet je maar een andere gek vinden die dat doet “.antwoordt hij. En we lachen erom ,alweer één van de oude garde die over een tijdje ons gaat verlaten .
Zijn krantjes werden mijn krantjes toen hij een keer kwam aanlopen met een krant en zij ” hier heb ik voor je meegenomen , moet je lezen ” en sindsdien neemt hij trouw voor mij zijn krantje , die hij ook weer krijgt van een buurman mee.
Zijn krantjes zijn uniek , met stukjes shag en ze ruiken naar rook en soms wel een paar weken oud want hij bewaart ook de kranten als ik vakantie heb. Dus als ik terug kom zegt Herman ook “de krantjes liggen in de auto Harrie “.
Nou dan ligt er een stapel naar rook ruikende kranten in de auto ,maar ik neem ze allemaal mee en leg ze bij thuiskomst buiten onder de overkapping neer en lees ze trouw allemaal met een vlugge blik door .
De moksel ,zeggen wij hier ,van de shag valt tussen het geblader van de krant eruit een stukje Herman denk ik dan die al hoestend het oude nieuws voor mij heeft gelezen .

Herman is nu en hele dag per week minder gaan werken hij is zijn dagen aan het opmaken eerder deed hij een halve op vrijdag middag al want hij nam nooit vakantie en spaarde het op voor een vrije vrijdag middag. Een andere collega neemt nu een krantje mee zomaar out off the blue en ik heb hem met een lach gevraagd of hij hem ook zaterdags bij mij in de brievenbus wilde gooien waarop hij met een grijns vroeg ” en dat deed Herman ook zeker ook “.
Nee antwoorde ik dan Herman vroeg alleen of ik soms de goedwies kapot had .

Slecht nieuws of goed nieuws het lijkt niet meer hetzelfde zonder de shag van Herman en zonder de rook is het geen nieuws meer van Herman.