HoutkachXL

Oscar van Schijndel 6 okt 2019

Mijn ouders hadden in de winter op hun vakantieadres een houtkachel. In werkelijkheid was het een fornuis, een bakoven, een Quooker en een vuilverbrander in één. En die leverde ook nog eens de grondstoffen waar bomen en planten zuurstof van maken. Daarnaast had het dorp een milieustraatje, met containers voor karton, glas, metalen en lompen. Hierdoor hadden we met zijn drieën na onze drie weken vakantie hooguit een kilo restafval, en dat alleen maar omdat er eind jaren tachtig nog geen aparte inzameling van plastic was. Wat waren we toch milieubewust.

Inmiddels weten we beter. Die houtkachel veroorzaakt longziekten. We produceren meer CO2 dan de planten kunnen opnemen. Recycling veroorzaakt ook CO2. Het zal anders moeten, willen we nog van deze planeet kunnen blijven genieten.

We kunnen via greenseat onze vliegschaamte afkopen. Maar ja, het is leuker om dat geld alvast opzij te leggen voor de volgende vlucht. Daarom is het zo goed dat Air France zelf initiatief toont en alleen maar groene stoelen verkoopt. Waar we vroeger bus of Thalys namen om naar Marseille te gaan, geven we met Air France onze planeet weer glans.

Elektrisch rijden, ook zo’n gewichtige zaak. We kunnen onze compacte Opel Agila inruilen voor zo’n stoere stekkerbak. Als er al sprake is van uitstoot, dan in ieder geval niet meer bij de uitlaat. Natuurlijk is ons land te vlak voor waterkracht, maar gelukkig is er ook groene stroom uit zon en wind. En als dat niet genoeg is, biomassa. Auto aan de contactdoos, aarde smetteloos.

Biomassa is, zoals het in Nederland wordt gebruikt, een soort houtkachel in het groot. HoutkachXL dus. We stoken organisch materiaal op en verwachten dat de jonge aanplant de CO2-uitstoot compenseert. Omdat we zelf onvoldoende productiebossen hebben, wordt de grondstof met oceaanreuzen ingevaren. En omdat de EU biomassa als CO2-neutraal beschouwt, kan ons land hiermee dus de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs halen. Kachel opgepookt, aarde schoongestookt.

In werkelijkheid is verbranding een snel proces en fotosynthese een langzaam proces. Ook levert aardgas bij verbranding half zoveel CO2 per eenheid energie op als biomassa. Biomassa is dus eigenlijk alleen groen zolang het niet gekapt is. We kunnen dus beter kappen met biomassa en niet langer meer ons milieu verkachelen.

Piep. Ah, de Bauknecht. Even opstaan uit mijn groene stoel en kijken of ook mijn vuile spijkerbroek is groen gewassen. Ons geweten is dat namelijk al.