De achilleshiel van 9/11

Arnold Willem Verschut 4 okt 2019

Op 9 september werd herdacht hoe 18 jaar geleden Amerika getroffen werd door een haast onvoorstelbare terroristische aanslag op eigen bodem. De miljarden kostende defensie- en veiligheidssystemen van het machtigste land ter wereld werden pijnlijk te kijk gezet door een groep Arabische kapers die vier passagiersvliegtuigen overmeesterden en drie van hun vier doelen wisten te raken. Ruim drieduizend mensen verloren die dag hun leven. Kansloos tegen zoveel geweld. Sommigen verkozen de dood door uit een raam te springen om op die manier aan een misschien nog gruwelijker einde te ontsnappen. Over kiezen tussen twee kwaden gesproken.
Deze officiële lezing, opgetekend in een vuistdik onderzoeksrapport werd al snel onderwerp van felle controverse die voor- en tegenstanders tot op de dag van vandaag tot op het bot verdeeld houdt. Want, was er meer aan de hand dan op het eerste gezicht leek? Een nog steeds groeiende hoeveelheid aan (bewijs)materiaal dwingt in elk geval tot het plaatsen van vraagtekens. Voor mij de belangrijkste: WTC 7.
Haast vergeten wordt dat op die onheilsdag naast de Twin Towers nog een derde gebouw in New York met de grond zou worden gelijkgemaakt: Building 7. Ook deze 47 verdiepingen tellende kolos zou om 5.20u die middag loodrecht en met vrijevalsnelheid instorten. De officiële verklaring? Brand als gevolg van het rond vliegende puin van de instortende Twin Towers.
Maar de manier van instorten vertoonde volgens duizenden experts over de hele wereld de karakteristieken van een ‘controlled demolition’. En wat te denken van de BBC-reporter die in een live-uitzending berichtte dat No. 7 was ingestort terwijl over de linkerschouder op de achtergrond te zien was dat het gebouw op dat moment nog fier overeind stond?
Het meeste opzien baarde het interview dat Larry Silverstein, de huurexploitant van de drie gebouwen, later gaf. Hij verklaarde dat vanwege de aanhoudende branden in overleg met de brandweercommandant het bevel was gegeven ‘to pull it’, wat jargon is voor het opblazen van het gebouw.
He wat? ‘Pull it’? Het met explosieven opblazen van een zo groot gebouw vergt wekenlange voorbereiding door experts en wordt zeker niet door de brandweer gedaan. Maar dat zou betekenen dat ..… ja, vult u het zelf maar in. De media slikten echter alles voor zoete koek en werd de achilleshiel van 9/11 keurig in de doofpot gestopt. En Silverstein incasseerde miljarden aan verzekeringsgeld.