Bar mitswa Supreme, een column uit Detroit
Kenden mijn kinderen het woord ‘bar mitswa’ voorheen alleen van een liedje van Lil’ Kleine, hier in Detroit zit mijn jongste zoon bijna wekelijks in de synagoge. In the greater Detroit area bevindt zich namelijk een van de grootste liberale Joodse gemeenschappen buiten Israel. En de gereformeerde synagoge met het grootst aantal leden van de VS (meer dan 12.000), staat zelfs bij ons in het schooldistrict.
Mijn zoon krijgt op school de ene uitnodiging na de andere. Een trouwkaart is er niks bij en zelfs de dresscode staat erop. In de bijbehorende antwoordenvelop met speciaal ontworpen postzegel, doen we netjes de antwoordkaart op de post.
Als een Joodse jongen 13 jaar wordt, doet hij zijn bar mitswa en is hij volgens de Joodse godsdienst een volwassene. En dat moet dan gevierd worden. Het is natuurlijk een mooie traditie om stil te staan bij deze mijlpaal in het leven. En voor de jongen in kwestie goed voor het zelfvertrouwen en zijn portemonnee, in de toch al moeilijke puberteit. Hij krijgt namelijk tijdens de dienst een stortvloed aan complimentjes over zich heen van zijn ouders en de rabbijn. Gevolgd door een stortvloed aan geld en cadeau’s tijdens het feest dat op de dienst volgt. Beide gebruiken zijn niet per definitie Joods, maar eerder Amerikaans vermoed ik.
Mijn zoon hijst zich elke keer weer in zijn speciaal hiervoor aangeschafte bandplooibroek en overhemd en is dan nog ‘underdressed’, want de meeste Amerikaanse jongens komen in een ‘suit’ met stropdas en glanzend leren schoenen. Terwijl ze naar school gaan in joggingpak en slippers of zelfs pyjama en sloffen, maar dat terzijde.
Je wordt geacht een bedrag van 18$, maar liever een veelvoud daarvan, te geven. Wij gaan meestal voor het minimale bedrag, want het aantal bar mitswa’s kan makkelijk oplopen tot 20 per jaar, maal 18$ is toch gauw 360$. Gelukkig kun je dit terug te verdienen, door je tijdens het feest strategisch op te stellen.
Het is namelijk het gebruik dat het feestvarken tijdens het feest, vanaf het podium wat “kleinigheidjes” de menigte in strooit. De jongelui verdringen zich vervolgens om AirPods, iPhones of een Xbox te vangen. Mijn zoon moet zijn groeispurt nog krijgen, dus vangt hij vaak bot. Maar laatst had hij toch mooi een pet van het merk Supreme ter waarde van 120$ gevangen. En zo hebben we de feestjes van de afgelopen zeven bar mitswa’s in ieder geval weer terugverdiend. En besef ik dat ik wel een erg zuinige Nederlander ben…