Zit, en ik schiet!

Cale columns 9 sep 2019

Voel je, bij de melding dat zitten het nieuwe roken is, meteen stress? Amper van je nicotineverslaving af, een andere uitlaatklep gevonden, blijkt het ‘shaping & modeling’ van je leefstijl weer een volgende fase in te gaan.

Natuurlijk is roken slecht voor je gezondheid. Punt. Niet bewegen is slecht voor je gezondheid. Dubbele punt: Nog niet zo lang geleden was al duidelijk dat wel roken en wel bewegen minder ongezond is dan niet roken en niet bewegen. Afhankelijk van de mate, uiteraard.

Voorlichting over gevaren van roken is ver doorgevoerd. Zou het niet beter zijn om niet zo te focussen op 1 aspect en andere gevaren onderbelichten, maar in de basis de mensen alles helder voor te lichten? Breed, gefundeerd en daarna de keuze laat wat te doen, zo lang ze een ander niet belasten?

Met het nieuwe roken – zitten dus- doemt een nieuwe campagne op. Het begint met een legitimatieplicht bij de meubelboulevard. Nix-18. Vervolgens waarschuwingen voor comfortabele sofa’s. Eerst nog een gedoogbeleid, waarbij je 5 stoelen in je kamer mag hebben. Een oogje wordt toegeknepen bij de aanschaf van een 3-zitsbank, maar fabriceren in de werkplaats wordt streng aangepakt. Foto’s in magazines, SIRE-campagnes van bejaarden in opsta stoelen, huilende kleuters in kinderstoelen, pruilende baby’s in een maxi cosi.
In de horeca, schrijnend, hongerige mensen die een restaurant betreden, maar binnen niet mogen zitten en naar opklapstoeltjes op het terras worden verbannen. Staande buffetten gepromoot met lagere BTW-tarieven, lopende buffetten zelfs zwaar gesubsidieerd. Vervolgens een verbod om in het bijzijn van kinderen en adolescenten te gaan zitten. Geen zitbankjes in parkjes die de jogger in het Amsterdamse Bos irriteren.

Natuurlijk, ook voordelen van het niet-zitten: volle trams, omdat staande mensen compacter gepropt kunnen worden. Stadions met verdubbelde capaciteit want alle stoeltjes zijn verwijderd en iedereen staat. Klaslokalen met hangtafels, werkplekken met staande opstellingen, die de onderlinge cohesie vergroten. De Stand-Stint; elektrische bakfiets met zelfs 16 kinderstaanplaatsen etc.

Op het moment dat een proef wordt gedaan met het fabriceren van stoelen in een staatsgereguleerd bedrijf, verkoop uitsluitend via staatswinkels, dan weet je dat het gedoogbeleid op zitten erop zit. Als de zorgverzekeraar het afleren van zitten in het Basispakket vergoedt, is het tijd voor een volgende focus. Nou ja, zolang je dat maar niet in de weg zit.