You Go Girl
”Of course woman must earn less than men because they are weaker, they are smaller, they are less intelligent, they must earn less, that’s all.” – Quote: Poolse vertegenwoordiger in het Europese Parlement in 2017
Deze quote maakt me eigenlijk een beetje verdrietig. Niet zo zeer omdat er een kans bestaat dat ik later misschien minder ga verdienen dan een man met dezelfde baan als ik. Meer omdat er nog steeds mensen op de wereld rondlopen die doormiddel van stereotypes anderen niet de kans en de ruimte geven hunzelf te zijn.
Mensen seksualiseren en stereotyperen vrouwen de hele tijd. ‘Vrouwen zouden zich niet te bloot moeten kleden’, ‘het enige recht van de vrouw is het aanrecht’, ‘vrouwen zijn er om zich voort te planten’, ‘vrouwen horen zich te scheren’, ‘waarom heb je je haar kort geknipt? Jongens vinden lang haar aantrekkelijker!’, ‘waarom ben je boos? Ben je ongesteld?’, ‘voor wie heb jij je zo mooi aangekleed?’ etc.
Seksisme komt ook binnen de journalistiek voor. Artikelen op de voorpagina worden 78% van de tijd door mannen geschreven en 84% van de tijd dat mensen geciteerd of genoemd worden gaat het over een man. Tijdschriften gebruiken vaak ‘geseksualiseerde’ foto’s van vrouwen en kranten tonen vaak seksistische stereotypen op een vernederende manier naar vrouwen toe. Met mannen gebeurt dit ook, maar minder vaak.
Ook de muziekwereld draagt bij aan bepaalde stereotypes. Veel aandacht die vrouwelijke artiesten krijgen in populaire muziekpublicaties is gericht op hun uiterlijk en niet zozeer op hun muziek.
Gelukkig zijn er artiesten die hier doorheen proberen te breken. Zoals zangeres ‘Raveena’ het zo mooi zegt in een van haar liedjes; ‘I was so naive, to think a man could be stronger than me.’
Toch zal er nooit gelijkheid tussen de man en de vrouw zijn als er geen aandacht aan de stereotypes over mannen wordt geschonken.
Ik zal er een paar noemen: ‘roze is niet voor jongens’, ‘jongens horen niet met poppen te spelen’, ‘jongens horen geen jurken te dragen’, ‘jongens horen hun emoties niet te tonen’, ‘je gooit als een meisje’, ‘kijk je niet naar voetbal?’, ‘je bent zo gevoelig voor een man’, etc.
Als we allemaal (vrouwen en mannen) eerlijker over onze gevoelens zouden praten, zouden bepaalde stereotypes daar misschien wel de wereld mee uit geholpen worden.
In plaats van naar meisjes te fluiten mogen jongens wat vaker ‘You Go Girl’ gebruiken. Insgelijks mogen meiden jongens vaker aanmoedigen hun gevoelens te delen.