Laten we samen geschiedenis schrijven
Onze bejaardenhuizen, verpleeghuizen en aanleunwoningen zitten vol niet vertelde verhalen over onze gezamenlijke geschiedenis.
Later we dit verloren gaan? Als we nog iets willen doen moeten we nu handelen, de tijd draaien we niet meer terug.
Inmiddels is de Tweede Wereldoorlog, want daar wil ik het met u over hebben, vijfenzeventig jaar geleden. Dit betekent automatisch dat de actieve deelnemers aan deze oorlog inmiddels de 90 net of ruimschoots gepasseerd zijn. Nu zijn er gelukkig nog hele fitte negentigers, maar we kunnen wel stellen dat de gemiddelde lichamelijke en geestelijks staat van deze ooggetuigen, want dat zijn het, er niet op vooruit gaat. Deze situatie is onomkeerbaar, en dat geeft het geheel een gevoel van urgentie. De klok tikt, we weten het allemaal, maar het lijkt of we er weinig aan doen.
Kunnen we niet samen met scholieren of studenten in Nederland een campagne opzetten waarin we de verhalen, hoe klein soms ook, vastleggen voor het nageslacht? We lezen vaak dat ouderen eenzaam zijn, en dat de kennis over het verleden bij jongeren steeds minder wordt. Wat als we de jongeren eens koppelen aan iemand die oud genoeg is om de oorlog te hebben meegemaakt? Als hij of zij er niets over wil vertellen, hebben ze vast andere zaken die het vertellen waard zijn meegemaakt. Als jongeren beginnen binnen hun eigen familie, of de school legt contact met het plaatselijke bejaardentehuis, er zijn genoeg beginpunten te verzinnen.
Dan hebben de eenzame ouderen iemand die op de koffie komt, de jongeren horen de geschiedenis uit de eerste hand, en we kunnen de verhalen ook nog eens vastleggen voor het nageslacht. Er is vast wel een organisatie of database in Nederland die zoiets wil faciliteren. En zeg nu zelf, als u zo oud bent, krijgt u toch ook graag iemand op de koffie?
Laten we samen eens kijken wat we kunnen doen om deze mensen te respecteren, de jongeren te informeren, en de informatie uit het verleden voor de toekomst te archiveren. Ik ben benieuwd welke school of organisatie het aandurft om hiermee een pilotproject te starten.
Laten we eens kijken of we, letterlijk, samen geschiedenis kunnen schrijven.