Het leven is zo waardevol
Het onderzoek Voltooid Leven-wet moet uitwijzen of er voldoende animo onder de bevolking is of niet. Dijkstra wil dit onderzoek niet afwachten en wil haar wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen. Waarom zoveel haast?
Wat is er zo goed aan om gezonde ouderen de dood in te jagen? Heeft zij de objectiviteit uit het oog verloren en laat ze zich meeslepen door emoties?
De perstekst luidt:
“Het is humaan om zulke soort afspraken te maken, zodat een gereguleerd levenseinde ook deel wordt van onze samenleving.”
Op dit moment is er duidelijk een stroming gaande om het leven van oudere eenzame mensen juist weer zinvol en leuk te maken. Een van de projecten: ‘Eenzaam ben je niet alleen’, doet een beroep op de samenleving en instanties om voor zingeving te zorgen voor eenzame mensen. In de redenatie van Pia Dijkstra reikt ze deze mensen de dood aan in plaats van het leven.
Maar het kan ook anders.
“Ik reik iemand liever de helpende hand, in plaats van een euthanasiepil”, is de quote van Hielke Onnink, voorzitter van het Christen Democratisch Jongeren Appèl.
Dijkstra beseft waarschijnlijk niet dat zij een gevaarlijke weg inslaat. Op het eerste gezicht lijkt het een humanistische overweging te zijn om het leven van gezonde mensen vrijwillig te beëindigen maar onder financiële druk kunnen wetgevers anders handelen.
Als het buitengewoon slecht gaat met de Nederlandse economie, dan maakt een kat in het nauw rare sprongen. Van de Levens Verzekering krijgt iedereen een budget. Gezonde mensen leven langer dan minder gezonde mensen.
Een levenseinde deskundige kan in de toekomst een rol spelen bij het evalueren van het leven. Het is niet onmogelijk dat er suggestieve vragen worden gesteld aan ouderen die nog gezond zijn, maar mogelijkerwijs wat minder helder. “Zijn al uw doelstellingen van het leven gerealiseerd?” Een volmondig ‘ja’. “Maar wat wilt u dan nog meer?” Met een zachte en liefdevol hand worden ze naar een voltooid leven gepraat. De Heren van Gene Zijde worden opgeroepen om deze mensen mee te nemen.
Juist deze ouderen hebben voor de renaissance van Nederland gezorgd. Met hun knoestige handen hebben ze Nederland weer opgebouwd met als gevolg een trotse 7de plaats op de wereldranglijst.
Voortschrijdend inzicht heeft ervoor gezorgd dat mensen uit de omgeving en instanties eenzame oudere mensen de helpende hand gaan bieden. Er is weer zingeving in het leven, Jan en Annie wagen weer een dansje en willen wel honderd jaar worden.