Genderspeelgoed
Kinderspeelgoed moet genderneutraal?
Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat het ministerie van betutteling vindt dat kinderspeelgoed niet meer gebonden moet zijn aan geslacht.
Hoe moet ik dit nu weer zien? Moet Barbie haar borsten in gaan leveren? (Want die hebben de meeste jongetjes niet.) Moet de kerstman zijn baard afscheren? (En die andere ook, maar ben die discussie zo beu, dat ik z’n naam niet noem) Moeten Mario en Luigi hun snor inleveren? (Want die hebben meisjes niet. Nou ja, dan nog niet en niet daar…) Moeten we alle superhelden gaan hernoemen naar Spiderperson, Batperson, Catperson en Wonderperson?
Begrijp me niet verkeerd, ik vind juist dat je een kind, kind moet laten zijn. Ik heb een zoontje van 5. En die wil soms ook met een poppenhuis en poppen spelen. En soms weer met een keukentje met pannen en potten. Denk ik hier ook maar 1 minuut over na dat dit meisjes speelgoed zou moeten zijn? Nee. Dit is waar hij mee wil spelen, dus mag hij dat.
Mijn zoon droeg allang roze shirtjes voordat een gerenommeerd warenhuis 2 jaar geleden besloot dat kleding geslachtsloos moest zijn. Waarom? Omdat ik, wij als ouders, dat een mooie kleur vinden. Ikzelf, man 40 jaar, heb ook roze kleding en ondergoed. Ben ik nu homo, fashionista of in gendertwijfel? Heus niet, vind het gewoon mooi. Maar als ik dat wel was, wat dan nog.
Wij als ouders zijn er ook nog, wij kunnen dit ook wel beslissen, dat hoeft de overheid niet voor ons te bepalen.
Ga liever wat doen aan het pesten op school en daarbuiten. Pesten is namelijk al heel genderneutraal, maar nog steeds een probleem in Nederland. Te dik, te dun, te klein, te lang, te scheel, te langzaam en noem maar op. Dacht je nu echt dat een kind dan kijkt of er een piemeltje onder hangt of niet, nee natuurlijk niet.
Of ga het verstoorde zelfbeeld dat de sociale media verspreid aanpakken. Moeten we allemaal een blokjesbuik of een gecontourde jukbeenderen hebben? Een figuur waarmee je je achter een lantaarnpaal kan verstoppen?
Zorg ervoor dat kinderen niet depressief worden en een gebrek aan zelfvertrouwen creëeren, omdat ze niet aan het plaatje voldoen. Doe daar wat aan, want dankzij de sociale media, gaan we naar een samenleving waar perfect zo normaal is geworden, dat gewoon goed niet meer goed genoeg is.