Jasmijnthee met Beemster kaas

Renate Heru Utomo 27 aug 2019

Voor mijn neus staat een kopje thee. Op het schoteltje ligt geen koekje, maar een stukje kaas. Ik neem een slokje. Dan een hapje. Dan weer een slokje. Zo hamburger ik stukjes kaas tussen de slokken thee in. Een nieuwe smaak ontstaat. Even lopen de koeien van de Noord-Hollandse weide over de theeplantages en de mystieke bergen van noordoost China. Milde, delicate smaken verfijnen de ziltigheid, onder een deken van room. De jasmijnbloemen lijken een nachtje te hebben geslapen in een pekelbadje.

Thee uit China. Kaas uit Nederland: tea & foodpairing pur sang. Net zo’n goede combinatie als thee en chocolade. De trend van tegenwoordig. Althans… trend? Hoe noem je een populair verschijnsel waarvan je hoopt dat het nooit stopt? Dit is globalisering op je bord. Migratie 2.0.

Als kind van twee Chinees-Indonesische migranten ben ik opgegroeid met jasmijnthee. Er is gewoon iets bijzonders aan jasmijn. Een klein, wit, lief geurend bloemetje. Een onweerstaanbare geur, vooral in de auto. Of door de rijst. Of thee. En dan ontmoet je als student opeens een jongen uit de Kop van Noord-Holland. Kaas werd een logische toevoeging aan de familiekeuken. En zie hier, ons eigen begin van tea & foodpairing. Op ons bruiloftsfeest droegen we een krans van aan elkaar geregen jasmijnbloemen. Bij gebrek aan verse jasmijnbloemen was die van ons van plastic. Maar wel glow in the dark.

Eten en drinken importeren we natuurlijk al sinds mensenheugenis. Zonder migratie geen culinaire vernieuwing. Wie haalt er niet graag een loempia of broodje shoarma bij dat ene kraampje om de hoek?

Dit gaat een stap verder. Het gaat niet alleen om het in huis halen van nieuwe smaken, maar ook om het combineren, én het belangrijkste, het waarderen. Met wijn doen we dat al eeuwen. Probeer het ook eens met thee. Van zelfgemaakte ijsthee tot rijke volle Darjeelings. Hou die gedachte vast en beeld je een kopje Darjeeling in met crème brûlée. Moutige tonen ondergedompeld in een bad van zoetheid en een vleugje vanille. De kracht van India, arm in arm met de verfijning van Frankrijk.

Of kwam crème brûlée nou uit België? Of Catalonië? Maakt het uit? Weg met de grenzen op je bord. Verwelkom nieuwe smaken!

Mijn thee is inmiddels koud geworden. Ik neem snel nog een slokje en een hapje kaas. En nog een slokje. Heerlijk.