Vergeet die dikke lippen, je bent mooi.
Anouk scrolt wat af op Instagram. Continu komen er modellen of influencers voorbij op haar tijdlijn. Zij hebben allemaal het perfecte lichaam, haar en gezicht. ‘Was ik maar zo perfect’, denkt Anouk. Wat Anouk vergeet is dat alles op sociale media mooier is dan dat het lijkt. De foto is gemaakt vanuit de perfecte hoek, wellicht bewerkt met PhotoShop en er zit een mooi filtertje overheen waardoor het lijkt alsof het model net terug komt uit Afrika. De meesten laten zich ook nog eens van alles inspuiten en worden toch ‘miss perfect’ genoemd. Anouk denkt daardoor steeds vaker na over botox, een borstvergroting of misschien zelfs liposuctie. ‘Ach, plastische chirurgie wordt toch steeds gebruikelijker. Waarom ook niet?’ Maar waarom wil iedereen zo ‘perfect’ zijn?
Er zit een bepaald ideaalbeeld in Anouk haar hoofd die veroorzaakt is door framing van de media. Dit ideaalbeeld is echter onnatuurlijk en niet realistisch. Anouk kijkt voortdurend naar het uiterlijk van anderen en vergelijkt die van haarzelf ermee. Natuurlijk kan niet iedereen er als topmodel uitzien. Maar meid, waarom zou je dat willen? Juist de kleine dingen maken een mens ‘zichzelf’ en uniek. Anouk, jouw iets grotere neus, puntige kin en je schattige, kleine kont; wees er trots op! Accepteer je onvolmaaktheden en omarm ze. Dan ben je in deze plastische tijd nog tenminste uniek. Waarom zou een man vallen voor een vrouw die er toch hetzelfde uitziet als de rest? Sterker nog, niet elke man houdt van een dikke kont of grote borsten..
Het streven naar het ‘perfecte plaatje’ is zo uit de hand gelopen dat er tegenwoordig permanente duck faces zijn ontstaan. Wanneer je over straat loopt zie je alleen maar dezelfde vrouwen met geblondeerd haar, wimper extensions en twee opgepompte meloenen die hun kin ondersteunen. Het begint nu wel vermoeiend te zijn om telkens naar dezelfde gezichten te kijken. Het ergste is nog dat deze gezichten eruitzien alsof zij in hun lip zijn gestoken door een wesp. Maar hoe kan het dat het allemaal zo extreem is en veel verder gaat dan de ‘natural look’? Dit komt doordat je jezelf anders waarneemt dan je omgeving dat doet. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je jezelf heel anders. Soms zie je jezelf mooier, soms lelijker. Zelf focus je bijvoorbeeld op je grote neus, terwijl anderen dat helemaal niet zien. Wanneer je je lippen een beetje laat opspuiten wennen jouw hersenen weer aan dat nieuwe zelfbeeld en zie je na een tijdje zelf niet meer dat ze opgespoten zijn. Je gaat dus altij