Nederlanders en stemmen: moeten we stemmen?
Nederland een welvarend land. Veel mensen zijn dagelijks druk met hun werk, vrienden en familie. Ook ik hol in hoog tempo door de week heen. Toch zijn er van die momenten waarop ik even stil sta en me verdiep in ons mooie land. Zo zijn er over twee weken Europese Parlementsverkiezingen.
Stemmen een belangrijk grondrecht, maar wel eerst even mijn agenda checken of het wel uitkomt. En waarom kan dat niet gewoon via mijn smartphone dat rode potlood is wel erg ouderwets.
Ik verbaasde me na de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen in 2014 over het opkomstpercentage, net iets boven de 35 procent. Eén van de zwaarst bevochten mensenrechten glijdt langzaam af naar een moetje. Ik vroeg laatst aan een vriend of hij van plan was te gaan stemmen, zijn reactie was: “Stemmen? Waarover moet ik stemmen?”. Ik keek hem wat verbaasd aan en vroeg hem of hij liever in Noord-Korea had willen wonen. Hij begon keihard te lachen en zei: “Nee liever niet, daar heb je geen leven”. Dat sloeg precies de spijker op de kop. We weten tegenwoordig wat we allemaal niet willen. Maar weten we dan eigenlijk wat we wel willen?
De meeste Nederlanders geloven het wel ‘want het maakt toch niets uit, er verandert toch niets’ dat was ongetwijfeld ook de reactie in 1940 toen Nazi-Duitsland ons land binnenviel, en ons land veranderde in een dictatuur. Nu realiseer ik me hoe belangrijk mijn lessen geschiedenis waren op de middelbare school. De verhalen van mijn grootouders versterken dat historisch besef nog maar eens als ze vertellen hoe ze de bommen hoorden vallen en toevlucht zochten in schuilkelders.
Vrijheid, ja vandaag de dag leven we in een vrij land, in een vrij Europa, waar we eens in de zoveel tijd geacht worden onze stem te laten horen. Geheel vrijwillig mag je naar het stemhokje zonder dat iemand je daartoe dwingt. Het enige wat je hoeft te doen is er ruimte voor maken in je agenda.