Bezuinigingen omdat zorg te duur wordt?
Laatst zag ik weer een artikel in de Volkskrant over ‘Ingrijpende bezuinigingen bij gemeenten doordat zorgtaken meer kosten dan begroot’ en dan vraag ik me meteen een aantal zaken af. In een eerdere lezerscolumn heb ik ook al geschreven over de kosten van de zorg en dat men steeds meer gaat drukken naar Mantelzorg.
Maar ook in de Jeugdzorg schijnt het een en het ander mis te zijn, wat de gemeenten op hun bordje hebben gekregen en mogelijk dus verkeerd (lees: te laag) hebben begroot. Maar is dat wel echt zo?
Ik denk het niet, of beter gezegd: niet helemaal. Het Rijk heeft taken op het gebied van de zorg afgestoten naar de gemeenten, als een botte bezuiniging en de gemeenten zijn er nu de dupe van. Daarnaast zijn er – op het gebied van de Jeugdzorg – een aantal aannames gedaan, o.a. de gedachte dat aangezien de Jeugdzorg nu bij de gemeenten ligt er minder doorgestuurd hoeft te worden naar ‘dure specialistische hulp’, want de gemeenten zitten er dichter op, bij jongeren als ze zorg nodig hebben. Dat schijnt dus nu – lees: nu al – een verkeerde aanname te zijn geweest. De gemeenten schijnen net zo ver van de jongeren die zorg nodig hebben, af te staan of sturen ze nog steeds door naar de dure hulp.
Maar de Jeugdzorg moet betaalbaar blijven, dus gemeenten moeten vreemde capriolen uithalen om de zorg voor elkaar te krijgen. En de ene gemeente gaat dit doen door OZB-belastingen te verhogen, een andere gemeente zal dan gaan bezuinigen op de muziekschool (Goirle), burgemeesterswoning verkopen (Utrechtse Heuvelrug), budget voor evenementen (Midden-Delfland), versobering aan bijzondere bijstand (Hellendoorn), en ga zo maar door.
Maar het is over de gehele linie een knellend probleem en er wordt ook direct ingegrepen op de zorg, bijvoorbeeld door de tarieven van jeugdzorgaanbieders te verlagen, lichtere zorg aan te bieden (wat dan dan ook mag inhouden) en doorverwijzingen aan te passen naar speciale praktijkondersteuners zorg bij huisartsen.
Het is over de gehele linie van de zorg vijf voor twaalf. Met de aanpassingen die nu overal worden voorgesteld en ingevoerd, zal alleen het ene gat met het andere gat vullen, zonder dat er structurele oplossingen worden aangedragen; en dat is niet alleen bij Jeugdzorg, maar ook bij Ouderenzorg, Mantelzorg, (Islamitische) zorg voor mensen met allochtone afkomst.
Het is nog niet te laat, maar er moet nu flink geld gestoken worden in de Zorg, om de jongeren, mensen en ouderen onder ons een toekomst te kunnen geven.