Kernenergie? Nee, bedankt
Vroeger was er een man geweest, die Noach heette en waarschuwde voor een grote overstroming. Hij bouwde een grote boot, waarop hij naast zijn familie ook van elk diersoort een paar meenam. Ik moest aan deze man denken toen ik afgelopen zondag in de klimaatmars van Amsterdam terecht kwam. Ik probeerde de stoet te verlaten door een groepje jonge Duitse toeristen te volgen die de zij-ingang van de Bijenkorf inliepen. Toen wij door de draaideur op de parfumafdeling belandden, voelde ik me net iemand die vluchtte, want ik wilde toch meelopen voor een beter klimaat?
De dames van de parfum-afdeling keken niet op of om. Zij stonden rustig te praten met klanten over de keuze van hun geurtjes. Ik liep via de achteruitgang de winkel uit en vervolgens door de Warmoesstraat en de Nes de stad in. In een steeg, besloot ik dat ik toch mee wilde lopen in de klimaatmars. Maar hoe kon ik onopvallend invoegen?
Ik stond langs de kant en zag gele vlaggen wapperend voorbij komen. Ik moest terugdenken aan vroeger. Toen ik lang haar had en truien en T-shirts droeg met datzelfde symbool erop. Naast de vlaggenist was er nog open ruimte. Bij de gele vlaggen en voor de groene hesjes van de groen-links sympathisanten, was mijn plek.
Er werden leuzen gescandeerd als : —oh Oh- oh kabinetsraad : —denk aan het klimaat. Ik sprak met de man naast me. Hij vertelde me dat er ook mensen meeliepen, die voor kernenergie pleitten. ,,We willen allemaal de CO2-uitstoot terugdringen, maar er zijn meerdere wegen”, antwoordde ik.
,,Kennelijk.”
,,Ja, kennelijk. Maar welk signaal pikt het kabinet hiervan op?”
,,Toch niet dat er meer kerncentrales moeten komen?”
Ik keek om me heen en zag overal spandoeken. Met leuzen en een tekening erbij, die ik nog kende uit de tijd van Ban de Bom, waarop een vrouw tegen een vliegtuig schopt in plaats van tegen een Bom. Of een foto van Rutte met de tekst : ‘Rutte: Staatsman, Rutte: Klimaatmisdadiger.’
Ik liep mee zonder een uiting te geven. Ik had geen spandoek of stuk karton bij me waarop ik mijn mening gaf over het klimaatbeleid van dit kabinet. Ik was wel blij dat ik er tussen liep. Demonstreren is natuurlijk een groot recht in een democratie. En met zoveel mensen demonstreren is natuurlijk een duidelijk signaal. Een duidelijk signaal voor meer windmolens en minder bruinkolencentrales. En voor kernenergie ? Nee, bedankt.