Jackson, Off the Record? Of the Wall!
Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je, op zijn Mart Smeets’, je afvraagt of je nog naar de liedjes van the King of Pop mag luisteren? En dat je, wederom op zijn Smeets’ je eigen retorische vraag beantwoordt met: “Ja, dat mag ik.”
Kun je de moonwalk nog doen, nu je weet hebt van Michael Jacksons misdragingen? Kun je nog ontroerd worden van The Earth Song? Kijk je anders naar The Man in the Mirror? Het zou jammer zijn als je dat niet meer zou kunnen doen, omdat het geboycot wordt of de artiest zelf helemaal gecensureerd. Het doet niet af aan de perversiteiten die hij pleegde. Als het zo is, dan moet dat aangepakt worden. En hard ook. Als kind leer je dat je zelf niet fout of slecht bent als je iets verkeerds doet. De handeling of het gedrag is fout of ongewenst, jijzelf als kind niet. Bij een volwassene ligt dat anders, al helemaal als daar onvolwassenen voor misbruikt worden.
Ethiek en esthetiek. De woorden verschillen slechts door de letter ‘S’ van spagaat, waarin je terecht komt, want je moet kiezen. Mag je de Beatles niet meer luisteren, als je weet dat de Wall of Sound van producer Phil Spector in een kelder werd geproduceerd, waar meer stond dan samplers en microfoons? De piramides zijn prachtige ingenieuze bouwwerken, ook met de wetenschap dat er duizenden dwangarbeiders aan zijn opgeofferd tijdens de bouw.
Het is de wetenschap van nu die een keuze lastig maakt. Je bent niet meer onwetend.
Moet je bij ‘Nutbush City Limits’ en ‘Proud Mary’ je vingers in je oren stoppen bij de fragmenten die Ike Turner zingt en weer ontploppen als Tina uithaalt? Vocaal dan, waar haar echtgenoot het fysiek bij haar deed?
Ieder mens heeft duistere kantjes. Dat kan 1 van de 50 shades of grey zijn tot gitzwart. Al is dat bij Jackson weer extra lastig, want zwart? Maar als van alle performers alle rafelige feiten bekend zouden zijn en dus een censuur zou volgen, dan zou er op Spotify een oorverdovende stilte volgen.
Gelukkig kun je je eigen afweging maken in de fragiele balans tussen esthetiek en ethiek. Soms is het niet eens moeilijk. Bij de schilderijen van Hitler bijvoorbeeld. Of zijn boek “Mein Kampf”. Die kun je censureren omdat het een ongelooflijke eikel was. Maar hoef je niet eens te doen, want hij bleek een beroerd schrijver te zijn en een prutser als kunstenaar. Makkelijk zat dus.
Wat Jackson betreft: geniet van de muziek, maar ik zou geen poster van hem aan de muur hangen.
Off The Record? No.
Off the Wall? Yes.