Het eeuwige gezeik
Schijtziek word ik ervan dat volwassen mensen het altijd beter weten. Dat ik me niet zo aan moet stellen en wanneer je pas een ‘echte’ baan hebt dat je dan leert wat werken is. Soms maak ik de fout om daar tegenin te gaan. Met de nadruk op fout, want de ‘volwassenen’ weten het altijd wel beter.
Toen ik er over na ging denken wat mijn eventuele tegenargumenten konden zijn kwam ik op met een aardig lijstje. Studenten doen veel en dat onderschatten vele mensen. Zo gaat een student naar school en daar is het niet meer als vroeger. Je leest de stof, je krijgt een college en paar weken later een tentamen. Nee, school verandert constant door de mogelijkheden van de computer. Zo zijn er meer groepsopdrachten, is er meer leesstof en staat er een lading aan informatie op het internet waar we even een onderzoek naar moeten doen. Dus ook al zitten we op een dag 3 uur op school, we zijn er dagen mee bezig.
Ook besteden veel studenten tijd aan hun sociale leven, on- en offline. Doordat we online steeds meer bezig zijn, hebben we het gevoel dat we ook ‘mee moeten doen’. Verder is het gaan zien van vrienden steeds belangrijker geworden. Dit sociale leven kost ontzettend veel energie, maar het is wel een van de belangrijkste dingen dat een mens heeft.
Daarnaast komt werk erbij kijken. Iedere student werkt wel, want ja, je moet ook wel eens wat betalen. Een telefoonrekening, een drankje met vrienden en oh ja die studie. De overheid vond het namelijk wel een goed idee om de basisbeurs af te schaffen. Dat betekent dus dat alle studenten een maandelijks bedrag mislopen. Niet dat het veel was, maar toch. Beter iets dan niets. Wel moet iedereen gaan studeren, want dat is goed voor je. Maar dat kost dan wel even €2000 in het jaar plus alle bijkomende kosten van boeken bijvoorbeeld. Echt lachen, want iedereen heeft natuurlijk even die €2000 in zijn zak.
Wel is er dan dat mooie systeem, Studie Financiering. Oftewel geld lenen van de overheid. In sommige situaties erg handig, maar voor mensen die alles lenen moet ik even twee keer slikken. Je bent klaar met school en meteen al een forse schuld. Ik krijg er zwetende handjes van. Dus naast school en ons sociale leven werken we ons nog de kolere om nog een beetje iets leuks te doen.
Maar we hebben het echt niet druk hoor, alleen 25 procent van de studenten heeft burn-out klachten.