(A)sociale media
“Fabiola, Fabiola, ja wat ben je aan het doen? Je probeert te rappen, maar besef die shit die is niet goed.”
Dit was de reactie van Vonnekebonneke op het filmpje van Fabiola. Fabiola plaatste namelijk een video van een rap waarin zij Famke Louise de grond in stampte. Een persoonlijke aanval. Het internet ontplofte. Fabiola kreeg veel negatieve reacties, waaronder de reactie van Vonnekebonneke. Ergens is dit wel logisch, want in eerste instantie begon Fabiola zelf met het beledigen van iemand anders. Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten.
Tegenwoordig schuilen we achter onze telefoons en computers en delen we sneller onze mening op het internet. Aangezien we ons toch kunnen verschuilen, hoeven we ook niet meer zo goed na te denken over de reacties die we plaatsen. Het is heel makkelijk geworden om op ‘verzenden’ te drukken. Dit brengt veel gevolgen met zich mee. De negatieve reacties kunnen niet alleen onzekerheid of een negatief zelfbeeld veroorzaken, maar ook depressies en andere psychische problemen. Het feit dat bijna niemand zich hier bewust van is, baart mij zorgen.
Waarom doen we dit? Ik denk dat mensen te weinig over elkaar weten. We weten niet waarom mensen een bepaalde keuze maken. We denken het wel te weten en op basis daarvan vormen we een mening over iemand of plaatsen we zelfs een reactie op social media. Deze reacties gaan vaak te ver.
Maar wat doen we eraan? Het is schokkend om te bedenken dat er bijna niks aan gedaan kan worden. Het kan niet onder de controle worden gehouden. Ik denk dat dit probleem dan ook niet opgelost kan worden zolang niemand zich bewust is van de gevolgen. Triest, maar waar. Het gekke is ook dat die negatieve reacties geen enkele toevoeging hebben aan ons leven. Uiteindelijk wil iedereen toch geaccepteerd worden en op sociale media laten zien hoe ons leven eruitziet? Ja, dat zou je wel denken.